Версія для друку

«Якщо гуманно чекатимете своєї черги на кордоні з Ташкентом – прочекаєте два дні», — тернопільський мандрівник

Опубліковано в Подорож вихідного дня 22.06.2018

Тернополянин Олег Кошла, якому за майже 5 років вдалося побувати у 49-ти країнах, нещодавно протягом восьми днів об’їздив країни Центральної Азії – Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан всього за 150 доларів.

Як розповів мандрівник, у дорогу він узяв 200 доларів, адже більше грошей, на жаль, не мав. Аби перестрахуватися, позичив у колеги по роботі ще 50 доларів, тому що боявся, що будуть додаткові витрати чи незвичайні ситуації в дорозі. Як виявилося, зі своїх грошей він ще 50 доларів привіз додому після подорожі, тому вийшло навіть зекономити.

На жаль, не можна хоча б приблизно розрахувати, яку суму доведеться витратити на оплату транспорту, адже між містами країн Центральної Азії пролягають неабиякі відстані. Наприклад, щоб дістатися з Ташкенту в Алмату, потрібно подолати 860 км. Важливо, що якщо вам потрібно проїхати шлях невеличким автобусом, то потрібно сідати в той транспорт, де вже є пасажири. Інакше вам доведеться невідомо скільки часу чекати водія. Звичайно, таксі й автобуси зупиняються в дорозі для того, аби пасажири мали змогу сходити в туалет, поїсти. До речі, туалети на кордоні мене доволі зацікавили, адже чимось нагадали сільські туалети. Справді, нужники там – звичайнісінькі пророблені в бетоні заглибини, а туристи туди йдуть та ще й платять за послугу гроші. Завдяки цій мандрівці я переосмислив, що таке платні вбиральні. Тож якщо у вас на селі є щось на кшталт туалету, що має отвір – можете сміливо брати з відвідувачів по дві гривні, — розповів Олег Кошла.

Мандрівник розповів, що під час подорожі цікавим відкриттям для нього стали черги, точніше їхнє недотримання.

— Якщо ви коли-небудь ходили через Медику – піший кордон, то кількість людей, які проходять там, вам варто помножити в десять-двадцять разів. Саме такі черги ви можете побачити на кордоні між Киргизстаном і Ташкентом. Звичайно, там працює двадцять віконечок – пунктів з прикордонниками, які штампують документи. Отримати штамп ви можете швидко, проте «пробитися» до віконця буде дуже непросто. Там проходить чимало людей з величезними баулами, якими перехожі вас штовхають. На цьому пропускному пункті немає ніякого порядку черги – кожен намагається просунутися наперед, відтісняючи інших людей. Якщо ти гуманно чекатимеш своєї черги, то можеш простояти на кордоні два дні, — поділився подорожанин.

Чоловік розповів, що під час усієї мандрівки найбільше враження на нього справило місто Самарканд — найбільше за значенням у центральній частині Шовкового шляху. За словами подорожанина, ця перлина Сходу є неабиякою історичною окрасою в Узбекистані. У його старій частині розташовані сотні медресе (найбільш важливих будівель ісламської архітектури), палаців і приміщень для гаремів, а також цікавих музеїв, присвячених мистецтву і спадщині міста.

Фото Самарканда - з вільних джерел