Версія для друку

Уже скоро Дзеркальна зала Вишнівецького палацу на Тернопільщині постане в своїй первісній красі

Опубліковано в Подорож вихідного дня 25.05.2018

Вишнівець – величезний культурний осередок всієї Європи. Саме тут розташована розкішна архітектурна пам’ятка XVIII століття – Вишнівецький палац, який поєднує риси класицизму й пізнього бароко.

Замок Вишнівецьких був збудований у 30-х роках XVIII століття не просто як палац, а як споруда, що мала презентувати декілька століть родової, української та європейської історії.

– Будувалась ця резиденція не деінде, а саме у родовому гнізді Вишнівецьких. Сьогодні тут порушено головне архітектурне композиційне правило – немає зв’язку міста з резиденцією. Усі діти Михайла Вишнівецького помирали в малолітньому віці, тому якось він сказав: «Я залишу щось таке, що здивує наступні покоління». Все його життя – це будівництво цієї резиденції. Вишнівецький звів його не для себе, а для всіх, хто буде жити після нього, – пояснила гід Вишнівецького палацу Любов Шиян.

Важливим історичним місцем Вишнівецького замку є Дзеркальна зала, інтер’єр якої ніколи не змінювали з поваги до роду Вшнівецьких. Сьогодні в палаці триває реконструкція зали, яка має завершитись до кінця літа.

– Вишнівецькі завершили будівництво резиденції до середини XVIII століття, але не забуваємо, що, після входження луцьких земель до складу Російської імперії, власниками замку були випадкові люди. З поваги до значення роду Вишнівецьких у Європейській політиці інтер’єр зали ніхто не змінював. Коли ми починали відтворювати цю кімнату, то користувались різноманітними історичними джерелами та світлинами, – розповіла Любов Шиян.

За словами гіда, відтворення Дзеркальної зали – перший крок до примноження значення палацу Вишнівецьких. Саме цей магнатський рід був дуже впливовим в усіх сферах життя української нації.

– Значення резиденції Вишнівецьких для нас надзвичайно велике. Ми відтворюємо не просто черговий палац барокового чи іншого стилю, а, перш за все, частину нашої національної історії. Коли до нас приїжджають туристи, вони відкривають для себе Україну такою, якою вони її ніколи не знали – державу, у якої була своя історична еліта, шанована у всій Європі, – наголосила екскурсовод Любов Миколаївна.