На одній із височин Тернопільщини видніється язичницьке святилище – наймістичніше місце краю

Опубліковано в Подорож вихідного дня 23.05.2018

Піднімаючись крок за кроком Старою дорогою на височину до древнього язичницького святилища Богит в селі Городниця на Гусятинщині, мандрівнику ще напівдорозі випаде нагода натрапити не на одну містичну дивовижу. Кожна така загадково-позаземна місцина приголомшить допитливого гостя не менше, аніж прадавнє обрядове спорудження пращурів.

Шлях до городища-святилища оточений рукотворними земляними валами, які, наче нерухомі сторожі колишніх язичницьких поселень, боками виглядають на всі сторони. Здається, ці викопані руками первісних слов’ян горби вишукують довкола принишклого чужинця і готові в будь-яку мить подати сигнал-попередження природопоклонникам з Богиту.

Не одізвуться ідолопоклонники на придушений клич насипаних століттями тому круглобоких валів із кам’яним серцем усередині. Не устануть сильні у вірі та сліпі в нетямущості наші пращури, аби надземними силами-чарами прогнати непроханих гостей зі свого пристанища, аби наслати недобру долю на чужинців. А німим хоронителям спокою колишніх обивателів святилища доводиться лише дивуватися, як то безстрашно проходять туристи повз них, залишаючи горбам-старожилам сотні цікавих, здивованих поглядів.

Оминувши доруські вали, ви потрапляєте врешті-решт на місце колишніх жертвоприношень, ритуалів. На Богиті ще від IV до V ст.до н. е. було розташоване капище з місцем для ідола, жертовна яма, ритуальні наземні будинки та тимчасові заглиблені житла для прочан. Зараз від колишнього опорядкованого поселення, на жаль, залишилися лише бідні рештки тієї призабутої магічної старовини.  Нині про минувшу потойбічну могутність святилища промовляють лиш залишки, осипані, сплюндровані чи нещадною до каменю природою, племенами-завойовниками чи сучасними шукачами скарбів. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.