На Тернопільщині є містичний жертовний камінь, що робить воду червоною

Опубліковано в Подорож вихідного дня 15.07.2019

У віддаленому від цивілізації селі Монастирок у Борщівському районі Тернопільсьщини мандрівників зустрічає велетенський жертовний камінь, від якого віє містикою, силою та загадкою.

Попри немилосердне сонце, яке із дня на день перекочується над горизонтом, камінь-гігант зберігає холод та непорушність. А дощі, що приходять з вітрами, не годні розмочити ту твердь, яка тисячоліттями накладалася пластами, поки не виросла у могутню брилу. Денне світило може розпекти згори тіло жертовного каменя. Та холод, який таїться під ним, незалежно від стихій, повсякчас викликатиме тремтіння в місцевих та приїжджих, які захочуть торкнутися до нього.

Тільки дрож, радше внутрішня, виникає не так через холоднечу незрушної брили, як через те, що закарбувалося на її поверхні. Наближаючись до гіганта, роблячи крок за кроком, ми ніби вставляємо по одному пазлу до загального містичного видива. Відтак, перед нашим зором відкривається декілька напівсферичних заглиблень. Передусім, на камені-жертовнику зберігся рівчачок-кровостік, а всередині породи видовбано масивну заглибину, що формою нагадує хрест. Усередині хрестової пустки дощова вода дивним чином червоніє.  

Місцеві переказують легенду, що одній місцевій дівчині, яка від народження була сліпою, приснився сон, що коли вона вмиється цією червоною водою із хреста, то неодмінно прозріє. Галичанка настільки сильно повірила у цей віщий сон, що зранку омила обличчя цією водою, і очі її побачили навколишню неповторну красу Монастирка.

А ще в народі побутує легенда, що камінь із дна Серету нібито «закинув» сюди народний месник Олекса Довбуш, який дійсно бував у цих краях. Цю брилу, принаймні, у навколишніх селах так і називають – «камінь Довбуша».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.