Версія для друку

«Чи існує життя на Місяці» - роздумує тернополянка

Автор  Катерина Млиновська Середа, 28 лютого 2018 12:06

Чи задумувались ви коли-небудь над тим, чи можна жити на Місяці? Я чомусь впевнена, що у майбутньому це буде реально, але уже зараз там побувати можемо, зазирнувши у фантазії на цю тему американського письменника Енді Вейра, уже відомого своїм романом «Марсіянин». Але сьогодні не про нього, а про «Артеміду» –  роман у жанрі наукової фантастики, події якого відбуваються у недалекому майбутньому і так, ви вгадали – на Місяці.

Головна героїня на ім’я Джаз Башара розумна і кмітлива, але обрала чомусь для себе найбільш просту і низькооплачувану на місяці роботу носія (це щось на зразок земного поштового кур’єра), а ще вона – контрабандистка, бо ж якось платити за житло потрібно. Вона вплутується у досить неприємну, а точніше, небезпечну ситуацію, наслідки якої можуть бути руйнівними для усієї колонії, у якій Джаз мешкає. Саме ця колонія і зветься «Артемідою». Що ж, доводиться якось виплутуватися. І не без допомоги божевільного українця Мартина Свободи, а також декількох інших товаришів.

На початку книга доволі описова, як ми усі розуміємо, щоб облаштувати життя на місяці, треба застосувати цілу низку різноманітних передових технологій і автор не соромиться про них дуже детально розповідати, але у цьому, мабуть, і полягає письменницький талант Енді Вейра – писати просто і цікаво про складні речі. Включно зі зварюванням у космосі. Із нетерпінням чекаю на нові творіння письменника.

Катерина Млиновська