Версія для друку

«Чи часто вам доводилось задумуватися, як воно - бути генієм?» – цікавиться тернополянка

Автор  Катерина Млиновська Понеділок, 26 лютого 2018 14:25

Узятися за книгу Сильвії Назар під назвою «Блискуючий розум» я вирішила після перегляду однойменного фільму (який, проте, виявився далеким від правди, але від того не менш захоплюючим). І жодного разу про своє рішення не пошкодувала. Це історія життя одного із геніїв сучасності, видатного математика, лауреата Нобелівської премії з економіки за внесок у розробку теорії ігор, це історія життя і боротьби по-справжньому сильної та неординарної особистості на ім’я Джон Неш. Боротьби, яке триває усе життя, боротьби, у якій перемогти неймовірно важко, адже боротися доводиться із самим собою.

Справа в тому, що коли усе життя іще було попереду, у Джона – вченого, який подавав великі надії, діагностували параноїдну шизофренію – хворобу, яка досі залишається до кінця не дослідженою і лікування якої не дає жодних гарантій. Якісь незрозумілі голоси все частіше й частіше лунали в його голові, змушуючи до найнезбагненніших вчинків: йому всюди ввижалися зрадники та шпигуни, від яких він утікав, змінюючи документи, хотів навіть позбутися громадянства. Як же важко, мабуть, доводилося його дружині! Саме так, цьому зарозумілому, егоїстичному і зосередженому виключно на власній геніальності відлюдьку таки вдалося створити родину, яка його любила попри все і до кінця була з ним.

Як ви уже, мабуть, зрозуміли, співпереживати такому героєві нелегко, але впродовж читання розумієш наскільки ця людина особлива. Адже саме завдяки наполегливій праці таких людей, до безумства закоханих у свою роботу ми знаємо про цей світ те, що знаємо.

На відміну від екранізації, яка зосереджена передусім на боротьбі Неша з галюцинаціями, книга є набагато більш ґрунтовним дослідженням його життя і діяльності. Авторка черпала інформацію з величезної кількості документів, інтерв’ю та листів, багато часу присвятила спілкуванню з родичами, знайомими, колегами. Тому будьте певні, що отримаєте достовірну й правдиву біографію. Роман «Блискучий розум» - це неймовірно точна і водночас емоційна історія, з якою вам безперечно варто познайомитись.

Катерина Млиновська