ЩоДенник: що тернополяни знають про 1 лютого?

Автор  Середа, 01 лютого 2017 14:02

Сьогодні, 1 лютого, розпочався останній місяць зими. Однак чи знають тернополяни, що цікавого сталось саме в цей день?

Почнімо із того, що цього дня свої іменини відзначають усі Федори, Макари, Сави, Антони, Арсени, Єфросинії, Григорії, Марки та Феодосії.

Крім того, сьогодні серед відомих українців народився Володимир Орловський у 1842 році у Києві - видатний український живописець і педагог; 1 лютого у 1897 народився «Імператор залізних строф», відомий  український письменник, публіцист, літературний критик - Євген Маланюк (за юліанським календарем він народився 20 січня).

Також, свої народини святкує український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР (генерал-полковник в еміграції), один із керівників ОУН Микола Капустянський, який народився 1 лютого 1879 року (дехто вважає, що 30 березня 1881 року).

Саме першого дня лютого у світі відбулось чимало цікавих речей. Так, цього дня ще на початку 18 століття команда британського корабля виявила на незаселеному острові Хуан-Фернандес у Тихому океані моряка Александра Селкірка. Саме він став прототипом Робінзона Крузо.

У 1893 Томасом Едісоном була відкрита перша у світі кіностудія, а точніше - кінетоскопічний театр, який отримав назвав «Чорна Марія». В 1930 році 1 лютого світ зустрів перший у світі кросворд, який на своїх шпальтах надрукувала британська газета "Таймс".

А от 1951 року вперше на телебаченні показали ядерний вибух - це було третє за рахунком випробування атомної бомби на полігоні в Неваді. Через три роки в 1954 на телебаченнях також показали і першу у світі "мильну оперу".

Саме в цей день в 1992 році була підписана російсько-американська декларація про завершення «холодної війни». А через два роки в 1994 році в силу вступила Шенгенська угода, підписана країнами ЄС. Вона й досі передбачає введення повної свободи переміщення громадян між державами-учасниками Європейського Союзу.

Смертна кара у Великій Британії була скасована всього 13 років тому - 1 лютого 2004 року.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.