Версія для друку

Вражаюча історія тернопільського села Потутори

Автор  Ольга Млинко Вівторок, 29 січня 2019 15:52

Тернопільщина славиться своїми замками, печерами, неймовірно красивою та неповторною природою, яка подекуди зберегла свій первозданний вигляд, та, безперечно, наш край багатий і на величну історію. Вона зачаїлася чи не у кожному куточку тернопільських сіл та невеликих містечок у вигляді пам’яток.

Так, уваги заслуговують і Потутори – село на Бережанщині, яке з 15 по 19 століття входило у власність панів Синявських і Потоцьких. У центрі села знаходиться церква святого Миколая, збудована ще далекого 1910 року. Неподалік від церкви у 1989 році встановлено пам'ятник скасуванню панщини.

Також у 2000 роках в селі встановили ще одну пам'ятку – могилу-пам'ятник Борцям за волю України. А на околиці Потутор розташований ботанічний заказник місцевого значення – гора Лисоня. Вона стала відомою як місце героїчної слави та великих болючих втрат Українських Січових Стрільців, які у вересні 1916 року, борючись із російською армією, здобули перемогу ціною великих втрат. На пам'ять про полеглих УСС на горі Лисоня у 1927 році насипали меморіальний курган.

Фото: з відкритих джерел.

Ольга Млинко