Тернопільським батькам: до яких негативних наслідків призводить зайва вага у дітей?

Опубліковано в Проблемне 08.08.2018

Тернополянам варто взяти до уваги, що якщо у ваших чад є зайва вага – це проблема. Ожиріння в дитячому віці має виражену тенденцію до прогресування: у 60% випадків надмірна маса тіла у дитини чи підлітка в майбутньому трансформується в тяжкі соматичні захворювання.

Не даремно кажуть, що ожиріння стало епідемією XXI століття. При цьому кількість людей із зайвою вагою зростає не тільки в економічно розвинених країнах – США, Канаді, Німеччині, але й пострадянських, де Україна не виняток. Серед міст нашої держави проблема дитячого ожиріння торкається і Тернопільщини – до дієтологів звертаються батьки з проханнями підібрати для їхньої малечі вдалий раціон.

Батьки завше повинні звертати увагу на вагу та розвиток своєї дитини. Якщо не вирішити проблему зайвої ваги в дитячому віці, то у підлітковому це може мати серйозні наслідки. Наприклад, коли у дівчаток змінюється гормональних фон та формується менструальний цикл, збільшується й апетит. Через це незначна повнота може перерости в першу стадію ожиріння. Так закладено, що на вагу людини на 10% впливає генетика, а інше залежить від правильного раціону. Якщо батьки спостерігають, що у їхніх діток є зайва вага, вони повинні забезпечити для своїх чад максимально чистий і збалансований раціон. Дорослим потрібно пильнувати за малечею з раннього віку, бо якщо годувати дітей шкідливою їжею, у підлітковому віці дитині буде вкрай складно перейти на правильне харчування. Бо ж батьки привчили сина чи дочку до однієї їжі, через те психологічно важко буде кардинально змінити раціон, — розповіла тернопільська дієтолог, нутріціолог Мар'яна Лебідь.

Дівчина наголосила, що окрім правильного раціону, тернопільські батьки повинні забезпечити для своїх чад інший компонент – достатню фізичну активність, адже активний спосіб життя — важлива складова лікувальної програми при дитячому ожирінні. Збільшення енергетичних витрат за рахунок дозованого фізичного навантаження дозволяє знизити кількість депонованого жиру, відновити баланс між синтезом і гідролізом ліпідів, зміцнити серцево-судинну систему.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 soroka
Олександр Кацуба: Задача російських атак на енергетику — деморалізувати українців
Атаки Росії на українську енергетику в останні тижні мають на меті залякати й деморалізувати українців.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.