«Безробіття в Україні має жіноче обличчя», — експертка з гендерної рівності у Тернополі

Опубліковано в Проблемне 19.07.2018

Як подолати безробіття, підняти економічний та соціальний розвиток міста, збільшити іноземні інвестиції завдяки впровадженню гендерного підходу у державі, розповіла тернополянам експертка з міжнародної діяльності, голова ГО «Жіночі Ініціативи» Ольга Неманежина.

Жінка провела для тернополян у «Молодіжному Центрі» лекцію на тему: «Практичні аспекти гендерної рівності. Регіональний розвиток».

Хоч зараз закон уже змінили, проте колись жінки не могли бути військовими. Серед низки професій, які були представлені, вони могли бути записані або кухарками, або медсестрами. На передовій жінкам випадало воювати на рівні з чоловіками, проте зарплату отримували як кухарки, медсестри. Жінки не мали ніяких привілеїв, звань, мали одягати чоловічі військові костюми і для них не було елементарних засобів гігієни. Наразі в нас офіційно є професія – жінка-військова, — розповіла експертка.

Спікерка наголосила, що совковий застарілий список 450 професій, який сьогодні дещо видозмінився. Як розповіла пані Ольга, у цьому списку навіть були настільки абсурдні речі, як от: Жінці заборонено бути «обробницею риби, зайнятій на рубанні голів червоної риби».

— Якщо проаналізувати статистику, то можна констатувати, що у всіх областях України безробіття має жіноче обличчя. Відсутність зайнятості – справді жіноча проблема, адже, наприклад, у Кривому Розі зі 100% жінок 80% –  безробітних. Це не дивно, адже в цьому місті на Сході розвивається лише важка промисловість і не створені умови для розвитку більш жіночих сфер. Цікаво, що раніше, коли будували міста, то біля важких промислових заводів створювали якість підприємства з легкої промисловості, які забезпечували баланс між жіночою та чоловічою зайнятістю. У Кривому Розі таких, на жаль, не вистачає, — поділилася Ольга Неманежина.

Спікерка підмітила, що якщо Україна застосує гендерний підхід, то ВВП держави за 5-7 років може зрости, як мінімум, на 15%.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.