«У Тернополі справа мого сина, закатованого поліцейськими, стане могилою», – мати загиблого львів’янина Наталія Клим

Опубліковано в Проблемне 06.07.2018

Молодий 22-річний львів’янин Володимир Клим готувався до захисту магістерської роботи та мріяв про весілля з коханою дівчиною, але плани хлопця так і не здійснилися через раптову смерть. У ніч з 8 на 9 лютого 2018 року він помер після сутички з львівськими патрульними, що мала місце в одному з гральних закладів Львова.

Так, після інциденту патрульна поліція Львівської області повідомила, що тієї ночі під час рейду правоохоронці виявили згорток із порошком в одного із відвідувачів закладу «Національна лотерея». Як пояснили поліцейські, юнак спробував проковтнути пакет, однак вони намагались завадити цьому. Після цього правоохоронці вивели хлопця з приміщення, а потім той втратив свідомість та помер.

Галицький районний суд Львова 8 травня для шести підозрюваних поліцейських прийняв запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та відсторонення від служби. Окрім цього, їм оголосили підозру у вбивстві з необережності та перевищення службових повноважень.

Після розгляду справи львівськими інстанціями, за присудом прокурора, з 25 травня провадження скерували до Тернополя. Як пояснили у прокуратурі, таке рішення зумовлене «підвищеним інтересом громадськості до події», однак рідні загиблого хочуть, аби справу розслідували у Львові. 

Ось уже кілька місяців батьки померлого оббивають пороги судів, бо кажуть: «В ту ніч патрульні жорстоко катували та вбили сина, а згорток – підкинули».

Ще одне слухання відбулось у Тернопільському міськрайонному суді сьогодні, 6 липня. В результаті засідання підозрюваним продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на один місяць.

Матір Володимира розповідає, що, приїхавши до грального закладу в ту зловісну ніч, побачила вже мертвого сина, загорнутого у поліетилен.

– До грального закладу приїхало дев’ятеро патрульних двома машинами… Вони розповідають, що потерпілий привернув їх увагу, бо курив у закладі. На відео з камер спостереження видно, як самі поліцейські дозволяють собі курити там. Переглядаючи відео, я нарахувала 7-10 ударів, які поліцейський завдав коліном моєму сину. Спершу вони били його посеред залу, а потім він був вже в одному із кутів приміщення. Я не розумію, чому правоохоронці його туди затягнули. На відеоспостереженні видно, як син тричі каже «мені погано», а вже потім три рази сказав «я помираю». Патрульні вивели його на вулицю. Він ледве переставляв ноги і вже надворі втратив свідомість. Пройшло 8-10 хвилин, але ніхто з представників поліції навіть не збирався надати моєму синові допомогу. Потім його серце зупинилось, а вже тоді вони почали проводити якісь дії для порятунку сина, та було вже пізно. Стяжки, якими скували його руки, зняли аж після того, як приїхала швидка допомога та констатувала смерть, – розповіла мати загиблого Наталія Клим.

За словами батьків Володимира, від місця трагедії до найближчої львівської лікарні можна доїхати за 4 хвилини. Якщо б патрульні вчасно схаменулись, то життя юнака можна було би врятувати. Судмедексперти кажуть, що загиблий міг би сам собі допомогти, якби не зв’язані руки.

– У нього були повністю сиві скроні, поламаний ніс, а на плечах – синці, розміром 10х17. Можете уявити, як вони його катували! Коли мого сина вивели на вулицю, то кинули на землю, навіть не знявши наручники. Поліцейські снігом змивали кров з його лиця, а потім почали зливати водою. У той час ніхто навіть не думав завезти мого сина до лікарні. З «мигалками» вони могли миттю туди доїхати, – додала Наталія Клим.

Батько загиблого вважає, що якби його син справді сам вирішив проковтнути пакет і його б не били, то цей згорток потрапив би прямо в шлунок. Натомість, він застряг у горлі. У поліції кажуть, що 22-річний хлопець помер саме через механічну асфіксію, спричинену ковтанням незрозумілого предмету в поліетиленовому пакеті. Окрім цього, стяжки, якими були зв’язані руки потерпілого, досі не знайшли. Також, за словами батька, не всі свідки цієї справи встановлені. У ту ніч в закладі був присутній чоловік, який звернув увагу на те, що потерпілий вже весь у крові. Свідок закликав патрульних зупинитись, однак ті не зважали.

– Провадження скерували до Тернополя нібито для прийняття обґрунтованого рішення, але, на мою думку – це «цвинтар» для справи, – зауважила Наталія Клим.

Деталі сутички можна побачити на відео з камери спостереження грального закладу. 

 

Відео: ZAXID.NET

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.