Цементний набризк знищує зовнішній вигляд тернопільських будівель

Опубліковано в Проблемне 28.06.2018

Роками тому фасади деяких будов, що розташовані на центральних вулицях міста, було покрито цементним набризком. На жаль, напіврідкий шар з цементу й допоміжних речовин виявився небезпечним для будівель та лише посприяв тому, що верхній шар штукатурки почав осипатися зі стін.

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини департаменту культури облдержадміністрації Ярослава Пелехатого, цементним набризком будівлі почали покривати для того, аби зберегти їх у належному вигляді. Чоловіку прикро, що перед цим ніхто не врахував зауваження деяких фахівців, які заявляли, що поєднувати цемент і вапно не можна.

На будівлі, які вкладені штукатуркою, виготовленою на основі вапняних розчинів, недопустимо наносити цемент. Набризк якраз створює для шару вапна бар’єр, який перешкоджатиме органічній сполуці в доступі до повітря. Свого часу значної шкоди тернопільській архітектурі завдав цементний набризк, яким було покрито чимало будівель, зокрема, у центрі Тернополя. Ця ворожа суміш зіпсувала не тільки гарну ліплену оздобу на фасадах. Постраждала і штукатурка, яка знаходилася під цементним покриттям, адже від нової суміші посилилася вологість на стінах. Тепер прикро спостерігати, що на окремому фасаді зовнішнє покриття осипалося, а на іншому ще міцно прилягає. Здавалось би, цементний набризк повинен був ховати всі недоліки споруд, проте він, навпаки, знівелював їхній вигляд, — наголосив Ярослав Пелехатий.

Пан Ярослав зазначив, що чужорідного цементу не витримала і вапняна штукатурка на головній мистецькій будівля міста – Тернопільському драмтеатрі імені Т. Г. Шевченка. Якщо підійти до фасаду споруди, можна побачити, як в окремих місцях відлущується зовнішній покрив будови.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

15.04.2024 soroka
Віталій Кличко передав бригаді Нацгвардії «Рубіж» пів тисячі FPV-дронів
Мер Києва Віталій Кличко відвідав бійців батальйону «Свобода» та передав 500 FPV-дронів від громади Києва.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.