Судовий захист тернополян стане більш ефективним

Опубліковано в Проблемне 12.06.2018

Судова реформа, яка наразі впроваджується в Україні, покликана зробити життя пересічних громадян кращим, а судовий захист більш ефективним. Про це під час прес-конференції у Тернопільському прес-клубі розповів координатор просвітницьких проектів Тернопільського обласного осередку КВУ Володимир Курило.

Наразі в Україні відбувається вже 8 спроба реформувати судову гілку влади. Остання спроба стартувала 30 вересня 2016 року, а зміни до Конституції в частині правосуддя та новий Закон України «Про судоустрій та статус суддів» Верховна Рада ухвалила ще 2 червня цього ж року.

– Зараз ми бачимо ефективні кроки судової реформи, а саме – прийняття нових процесуальних кодексів, перші етапи впровадження «Електронного суду», який покликаний забезпечити прозорість та відкритість правосуддя, підвищити якість роботи судів і забезпечити значну економію державних коштів. Завдяки «Електронному суду» громадяни матимуть можливість ознайомитись з електронними деклараціями суддів та визначити, чи відповідає рівень виконувачів правосуддя їхнім доходам. Ще один позитивний момент судової реформи – професійний та громадський контроль над суддями, який здійснюватимуть три структури – Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія та Громадська рада доброчесності, – пояснив Володимир Курило.

На фото: Володимир Курило 

Звернув увагу Володимир Курило й на те, що якісна професійна робота суддів може відбуватись лише завдяки належному фінансовому забезпеченню суддів. Часто говорять про те, що судді і так достатньо заробляють, але це не зовсім так. Наприклад, у 2017 році з держбюджету на суд було передбачено 6, 6 млрд грн, що становить 71,1 % від обсягу, необхідного для задоволення потреб системи правосуддя. Для порівняння 2017 року з державного бюджету було виділено такі кошти на діяльність наступних структур:

Міністерство внутрішніх справ – 46 млрд грн,

Державної служби України з надзвичайних ситуацій – 7,3 млрд грн,

Державної прикордонної служби – 7 млрд грн,

Генеральної прокуратури – 5,8 млрд грн.

– У ході судової реформи заробітні плати суддів зростуть, але це стосується лише тих, хто пройде відповідну перекваліфікацію. Судді повинні отримувати такі зарплати, аби ніякі підкупи у вигляді подарунків не могли їх зацікавити, – підмітив Володимир Курило.

За словами координатора просвітницьких проектів Тернопільського обласного осередку КВУ, основна мета судової реформи – полегшити доступ людей до суду.

– Свого часу для громадянина було важко зрозуміти, де його справа, коли вона буде розглядатись, яким чином. До початку судової реформи людям треба було добряче «оббивати» пороги наших судів. Тепер ми бачимо, що громадянин може на сайті судової влади ознайомитись і дізнатись, на коли призначена його власна судова справа, ким вона розглядатиметься. Також громадянин матиме можливість побачити різні процесуальні документи, прийняті у зазначеній справі. Крім того є Єдиний державний реєстр судових рішень, де людина може ознайомитись із рішенням будь-якої справи. Щоправда, сторони там знеособлені, – додав Володимир Курило.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.