«Наші території – ласий шматок», – жителі Білої відстоюють створення Білецької громади

Опубліковано в Проблемне 06.06.2018

Третє пленарне засідання восьмої сесії Тернопільської обласної ради було неспокійним та конфліктним.

Внесення змін до перспективного плану території громад зумовило не лише сварки, але й бійки. Дійти компромісу депутати так і не змогли й оголосили перерву до п’ятниці, 8 червня.

Сьогодні, у стінах Тернопільської обласної державної адміністрації відбулась презентація та обговорення перспективного плану області за участі громадськості та активістів.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна розповів, що в 28 сільських рад Тернопільського району, керівництву міста та вже створеним ОТГ вчора було розіслано листи, аби до 9-ої години 8 червня ранку вони визначились, до складу якої громади хочуть увійти.

Окрім цього, губернатор зауважив, що проблеми зі створенням Білецької ОТГ виникли через незрозумілі хаотичні дії з боку місцевих жителів. Так, Степан Барна, продемонстрував листи, згідно з якими у 2017 році Чистилівська сільська рада прагнула приєднатись до Байковецької громади, потім – до Тернопільської громади, з центром у Тернополі. Уже в 2018 році Білецька сільська рада ініціює процес утворення громади з тим що, у її складі буде Чистилівська сільрада.

– Ми бачимо що сільські ради прийняли три цілком протилежні рішення, які заперечують один одного. До того ж, жодне із попередніх рішень не скасовувалось. Для того, щоб уникнути подібного, ми відправили 28-ми сільським радам листи з вимогою запропонувати свою бачення об’єднання. В окремих селах є такі випадки, коли сільрада прийняла рішення приєднатися до однієї громади, а голова займає позицію приєднання до міста Тернополя і навпаки. Тому ми хочемо, аби сільські ради надали нам остаточне рішення, – повідомив Степан Барна.

У свою чергу жителі довколишніх сіл прагнуть утворити Білецьку ОТГ і вважають, що вона буде однією із найперспективніших та найуспішніших.

За словами жительки села Біла Оксани Качунь, селі Біла відбулись остаточні громадські слухання. В результаті – 91 % людей проголосували за створення Білецької громади. У Плотичі 92 % висловились за входження у Білецьку громаду, а в Чистилові – 87 %. У Великому Глибочку 22 % людей хочуть приєднатись до Тернополя, а 78 % – до Білецької громади.  

– Ми хочемо відстояти право бути Білецькою громадою. Я думаю ми будемо однією із найкращих, найпотужніших і найрозвиненіших громад Тернопільської області. Саме тому за нас йде боротьба. Наші території – це ласий шматок. Тернопіль некрасиво вчинив із сільськими людьми. Наших діток не пускали в садочок. За одну гривню поділили на міських та сільських жителів. Думаю, ми будемо розвинутою громадою, а з містом співпрацюватимемо, бо ми його всі любимо, – поділилась Оксана Качунь. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.