Тернопільський став устелили сотні мертвих рибин (відео)

Опубліковано в Проблемне 08.05.2018

Близько двох днів тому тернополяни стали свідком незвичайного явища: біля берегів озера плавало чимало мертвої риби, а причинe загибелі мешканців «перлини» Файного міста поки що не вдалося з’ясувати.

Як підрахувати представники ГО «Скеля», кількість неживої дрібної риби складає близько 500 штук.

Мертву рибу тернополяни виявили біля набережної, що навпроти готелю «Тернопіль». Її кількість була незначною в порівнянні з числом тих загиблих рибин, які ми виявили наступного дня. Через постійне коливання води на озері, немало мертвих рибин із водою перемістилися аж до дамби. Якщо пройтися попри озеро від гідротехнічної споруди до вулиці Руська, то можна побачити, що близько дамби плавають поодинокі рибини, а вже зі сторони Надставної церкви біля берега плавало десятки рибин. Після того, як рибалки та активісти стали свідками того, як біля берега тернопільського ставу спливла мертва риба, я написав про цю проблему до начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області. Мені прийшла відповідь, що представники екоінспекції відібрали в чотирьох місцях проби води на аналіз, а керівництво парку в той час зобов’язане позбирати на водоймі загиблу рибу. У повідомленні також ішлося, що від установи формують матеріали щодо факту загибелі риби за ознаками злочину, які мають бути направлені до поліції, — розповів тернопільський рибалка Руслан Олійник.

Рибалка наголосив, що проблема несподіваної гибелі сотні риб неабияк хвилює небайдужих тернополян, адже зараз її активно обговорюють у соцмережах. Руслан також додав, що масовим знищенням риб особливо переймаються представники громадського об’єднання «Скеля», які намагаються з’ясувати причину несподіваного явища.

— Наразі представники від екоінспекції взяли зразки води поблизу гирла підземної річки Рудка та біля гирла Серету, поблизу села Біла, на початку озера. Поки фахівці проводять дослідження води, ми поки що не маємо права робити висновки, що ж спричинило гибель мешканців водойми. Тільки, на мою думку, причиною цього явища цілком міг бути масовий викид нечистот із «замурованої» річки в тернопільське озеро зі сторони парку імені Т. Шевченка. Оскільки дощові та побутові стоки, які течуть Рудкою, проходять очистку через колектори, що перебувають у непригідному стані, якість вилитої з підземної річки води є неналежною,  — розповів керівник Громадської організації «Скеля» Андрій Об’єщик. 

Чоловік наголосив, що неочищена вода, яка виливається із Рудки, призводить до того, що на дні озера постійно накопичуються нечистоти, які гниють та збільшують кількість аміаку у ставі. Саме такі небезпечні накопичення в озері, якщо не раптово, то через певний час обов’язково призведуть до фатальних наслідків, зокрема й до загибелі жителів водойми.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.