«Цей експеримент повинен припинитись» - у Тернополі реорганізують школу мистецтв імені Герети

Опубліковано в Проблемне 30.03.2018

Крики, шум, гам, чимало правоохоронців, а також – протестуючих. Ось так неспокійно розпочалось та тривало в продовж перших своїх годин 2 пленарне засідання 8 сесії Тернопільської обласної ради цієї середи. До зали ще перед початком роботи увійшли батьки, учні та вчительський склад обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети. Люди разом із дітьми прийшли виступити проти реорганізації навчального закладу. Також протестуючі заручились підтримкою членів спілки «Об'єднання учасників АТО Тернопілля».

Проблема навколо експериментальної школи мистецтв не нова і розгорнулась давніше. Тоді батьки учнів вимагали у депутатів, аби ті забезпечили нове приміщення для навчального закладу. Згодом, у зв’язку із прийняттям нового закону «Про освіту» школу необхідно було реорганізувати. Тоді батьки почали виступати проти реорганізації з вимогою зберегти нетиповий статус школи. Так, під час пленарного засідання впродовж довгих дискусій, намагань зірвати сесію, криків та перерв батьки учнів та вчителі виступали проти реорганізації експериментальної школи та просили зберегти унікальний на всю Україну заклад.

- Школа створена в 1994 році з ініціативи творчої інтелігенції, науковців, митців під керівництвом Ігоря Герети. Наша школа унікальна, такої немає більше в Україні, її навчальний план складений не просто так, - звернулась до депутатського корпусу вчитель Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Герети Ірина Ленько. – Ми просимо виступити проти реорганізації школи, яка фактично знищить нас; зберегти статус цієї школи!

Слово надали й дочці покійного Ігоря Герети Ярині Гереті, яка також працює вчителем у школі мистецтв:

- Мій батько зробив багато для України і для Тернополя. Він завжди казав, що його девізом є «Бог і Україна». Ви зрозумійте, що йому пам’ятники як такі не потрібні на тому світі. Ми маємо продовжити його справу і його справа – це, в першу чергу, Тернопільська обласна експериментальна школа мистецтв.

Батьки учнів цього навчального закладу переконані, що після реорганізації їх «просто ліквідують»:

- Нас ліквідовують. Юридичної особи (після реорганізації – прим. авт..) як такої не буде, а коли немає юридичної особи, то з землею, всім майном можна робити що завгодно. А тому обласна рада, як власник, може забрати нашу землю. Ми просили про допомогу, а нас в цей момент знищили, - переконана Тетяна Цаволик, голова батьківського комітету.

Загалом усі, хто прийшов на сесію, аби відстояти школу мистецтв, замість реорганізації закладу вимагали виділити йому нове приміщення – приміщення бібліотеки-довгобуду. Як пояснив голова Тернопліьської ОДА Степан Барна, така площа (більше як 10 тисяч метрів квадратних) сьогодні потребуватиме близько 80-ти мільйонів гривень – це приблизно 10 річних бюджетів утримання школи мистецтв. Таких коштів наразі обласна рада немає.

Крім того, батьки учнів та вчительський колектив вимагали й автоматичну ліцензію. Справа в тім, що, як пояснили чиновники та депутати облради, даний навчальний заклад має цілу низку проблем, пов’язаних не лише з приміщенням чи його реорганізацією. Як з’ясувалось ще у 2016 році в школи закінчився термін ліцензії.

- Так, сьогодні навчальним закладам можна дати автоматичну ліцензію, про яку зараз йде мова. Але її можуть отримати ті навчальні заклади, в яких атестація закінчується у 2018 році. Ваша ж атестація (школи мистецтв - прим. авт..) закінчилась у 2016 році. Ваш навчальний заклад мав пройти атестацію для того, щоб ви могли видавати законно документи для дітей, які навчаються у даному закладі, - пояснила Наталія Хома, начальник відділу освіти і науки ТОДА. – Школа є експериментальною вже понад 20 років. Не може такого бути, експеримент потрібно закінчувати, а проблему із школою вирішувати.

В результаті довгих протистоянь голова облради Віктор Овчарук змушений був оголосити про перерву, після якої у кількості 38 депутатів було прийняте рішення таки реорганізувати навчальний заклад. Тепер його об’єднають із Тернопільською ЗОШ № 21 та створять спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради із обов’язковим збереженням статусу, специфіки та навчальних планів. Водночас приміщення школи мистецтв на вулиці Медовій у Тернополі залишається  комунальною  власністю обласної ради й буде надалі використовуватися для потреб навчального закладу.

Вже на другий день після прийнятого сесією рішення, батьки учнів та вчителі організували рухому акцію протесту біля прокуратури, а згодом – поблизу аеропорту. Крім того, вони зазначили: рішення облради оскаржуватимуть в суді.

Головне фото із Вікіпедії.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.