Лінійний прискорювач, ремонт реанімації для новонароджених, новий автотранспорт – нагальні потреби медичної галузі Тернопільщини

Опубліковано в Проблемне 20.03.2018

Тернопільська область активно працює у напрямку реалізації медичної реформи та покращенні лікувальних закладів. Про це зазначив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук на виїзному засідання Комітету Верховної Ради України, що відбулось 16 березня у Збаразькому замку.

За словами Володимира Богайчука, реформа первинної ланки медицини розпочалась із створення електронного реєстру пацієнтів. Наразі до єдиної бази електронного реєстру вже зареєстровано 900 тисяч осіб. Окрім цього, кожного лікаря забезпечили комп’ютерною технікою, яка підключена до інтернету.

– Ми тісно співпрацюємо з об’єднаними територіальними громадами. Наразі вже 8 ОТГ мають ліцензії на право медичної практики. За останні роки нам вдалось зробити чимало у галузі медицини. Так, ми провели ремонт у перинатальному центрі «Мати і дитина», у який вкладено більше 26-ти мільйонів гривень, але на сьогодні потрібно провести ремонт другої черги у відділенні реанімації новонароджених. На рівні університетської лікарні ми відкрити Центр політравми, який є одним із найкращих в Україні. У цей проект вкладено багато коштів, але сьогодні ми ним пишаємось, – наголосив керівник медичної галузі Тернопільщини Володимир Богайчук.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, демографічна ситуація у нашій області є не найкращою. У період з 2015 по 2017 рік рівень народжуваності впав з 10,1 до 8, 7. Смертність вдалось стабілізувати – з 2015 року вона залишилась на рівні приблизно 14,3.

Щодо поширеності захворювань, то найчастіше жителі Тернопільщини потерпають від хвороб органів серцево-судинної системи. На другому місці – хвороби дихання, а на третьому – травлення.

– Приблизно через місяць-два ми плануємо відкрити кардіологічний центр. Наразі тривають ремонтні роботи. Уже придбано ангіографічне обладнання на суму понад 22 млн грн. Також досить непогано  в нашій області діє програма «Доступні ліки». До її реалізації залучено чимало аптек, – зауважив Володимир Богайчук.

Окрім досягнень лікувальних закладів Тернопільщини, керівник медичної галузі окреслив представникам бюджетного комітету основні проблемні питання, а саме:

  1. Потреба у купівлі лінійного прискорювача, який врятував би тисячі життів (вартість – приблизно 100 млн грн);
  2. Завершення другої черги ремонтних робіт перинатального центру «Мати і дитина» (вартість – 50 млн грн);
  3. Фінансування екстреної медичної допомоги (необхідно відкрити ще 16 бригад).

Також Володимир Богайчук додав, що медична галузь Тернопільщини потребує нового транспорту, адже останній раз автомобіль купляли 5 років тому.

– Дякуючи голові Тернопільської обласної ради, Тернопільської обласної державної адміністрації, Кабінету Міністрів та народним депутатам з Тернопільщини, нам вдалось інвестувати у реорганізацію та створення найсучасніших центрів медичної допомоги Тернопільської області понад 120 млн грн, – підсумував начальник управління охорони здоров’я ТОДА.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.