Квартирні крадіжки на Тернопільщині: як захистити власне помешкання?

Опубліковано в Проблемне 27.02.2018

Правоохоронці та фахівці з питань боротьби з майновими злочинами розповіли у Тернопільському прес-клубі про квартирні злочини та найефективніші способи охорони житла.

Від початку року на Тернопільщині трапилось 30 квартирних крадіжок, 13 з яких – розкрито. У 2017 році таких злочинів було 376, 100 з яких – розсекречено.

– Умовно квартирних злодіїв можна поділити на дві категорії – аматори та професіонали. Перші вибирають для своїх злочинів переважно квартири на першому поверсі з простими дверима, що не оснащені решітками. Виносять здебільшого золото, гроші, дрібну техніку. Професіонали готуються до своїх злочинів декілька днів. Вони можуть навіть дивитись в поштові скриньки для того, щоб дізнатись, скільки часу людина вже не забирає пошту. Ще вони можуть під виглядом соцопитування спілкуватись із сусідами, – пояснює заступник начальника управління карного розшуку ГУНП в Тернопільській області Михайло Шмиглик.

Фахівці з питань боротьби з майновими злочинами кажуть, що злочинці спершу підходять до дверей і дзвонять. Якщо ніхто не відчиняє, то тоді розпочинають реалізовувати свої наміри. У квартири, що знаходяться на першому поверсі, лиходії проникають переважно через вікно. Інколи можуть кидати у вікна камінням для того, щоб побачити, чи є власники у помешканні.

– Траплялись крадіжки, коли злочинці навіть виривали розетки та світильники у заможних будинках. Якщо у злодія є багато часу, то він переверне квартиру, але кошти знайде у будь-якому місці. Виїжджаючи на довгий час із дому, попросіть сусідів наглянути за вашим помешканням. Добре було б захистити вікна металевими решітками. Велику суму коштів краще зберігайте у банках, – каже Михайло Шмиглик.

За словами заступника начальника управління карного розшуку ГУНП в Тернопільській області, за 2017 рік на Тернопільщині затримали 8 квартирних груп гастролерів. Це – мешканці Київської, Львівської, Хмельницької областей, вихідці з Грузії. Як правило, вони поселяють у подобові квартири, живуть там 1-2 дні, вчиняють крадіжки і виїжджають в інше місто.

– Бажано встановлювати металеві двері, які мають відкриватись назовні, щоб не можна було легко їх вибити. Двері мають щільно прилягати до дверної коробки, аби не було можливості вставити там якісь інструменти. Буде безпечніше, якщо встановити подвійні двері. Коли злочинець справиться з одними, у нього виникне ще одна перешкода. Щодо замків, то бажано щоб їх було два – сувальдний та циліндровий. Перший вважається більш складним для зловмисників, – радить завідувач сектору трасологічних видів досліджень Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Олександр Доленга.

Фото: Тернопільський прес-клуб. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.