У Тернополі обрали «найчутливішу» газету та інтернет-видання

Опубліковано в Проблемне 15.12.2017

За результатами зрізу гендерної чутливості Тернопільських ЗМІ, найбільш чутливим є видання «RІА плюс», а серед інтернет-видань – «Тернополяни».

На медіа-кав’ярні з питань гендерної чутливості тернопільських медіа, яка відбулася 14 грудня у дружній ресторації «Мамонт», експерти з Волині представили результати аналізу матеріалів ЗМІ за лютий та серпень 2017 року у 22 областях України. Жінки аналізували публікації 110-ти друкованих і 110-ти інтернет-видань на співвідношення між героями та героїнями, експертами та експертками, залученими до коментування, а також на наявність фемінітивів.

— В рамках проекту «Ґендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики» ми промоніторили спочатку в лютому, а тоді в серпні в кожній області(за винятком Донецької, Луганської та АР Крим) по 5 друкованих та інтернет-видань. Загальне число матеріалів, які ми опрацювали, складало 180 000, — розповіла голова ГО «Гендерний центр» Оксана Ярош.

Як зазначила пані Оксана, для моніторингу тернопільських ЗМІ було обрано газети й сайти за рейтингом і типажністю. Із друкованих медіа в Тернополі аналізували газети «Наш день», «НОВА тернопільська газета», «Номер один», «Свобода» і «RІА плюс», а  серед інтернет-видань – «Доба», «За збручем», «Погляд», «Терен», «Тернополяни». Відповідно, найчутливішими виявилися «RІА плюс» і «Тернополяни», а загальний індекс гендерної чутливості тернопільських медіа – один із найнижчих в Україні – 27%.

Підсумки моніторингу публікацій на різну тематику медіа Тернополя доводять, що їм притаманний гендерний дисбаланс. Загалом, чоловіки значно частіше виступають як експерти у матеріалах на різну тематику.

Варто додати, що над аналізом зрізу українських ЗМІ працювала й журналістка, заступниця голови правління Тернопільського прес-клубу, експертка з моніторингу проекту «Ґендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики» у Тернопільській області Тетяна Тарасенко.

— На основі проведеного аналізу ми дослідили, що від лютого до серпня в місцевих медіа побільшало експертів та експерток. У процесі моніторингу ми виявили, що в матеріалах на спортивну тематику чоловіків набагато більше, що пояснюється більшою активністю «сильної статі» в цій сфері та її актуальністю. У темі «політика» чоловіки також «домінують», тому що в нас мало жінок-депутатів. Фактично, я не знайшла жодної публікації, де би жінка-депутат щось коментувала, — зазначила Тетяна Тарасенко.

Зазначимо, що після презентації результатів аналізу українських медіа, між тернопільськими журналістами та експертами відбулася дискусія на тему важливості гендерного балансу та використання фемінітивів у матеріалах ЗМІ.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.