Тернополян просять остерігатись псевдожурналістів, які щось "винюхують"

Опубліковано в Проблемне 10.11.2017

Впродовж цієї п’ятниці до низки квартир завітали двоє підозрілих молодиків, які представлялись тернополянам журналістами одного з місцевих ЗМІ.

Невідомі нібито отримали завдання дізнатись про те, скільки платять жителі багатоповерхівок за комунальні послуги. Як повідомляють в управлінні ЖКГ, «журналісти» виявились шахраями:

- Впродовж сьогоднішнього дня до обслуговуючих підприємств надійшло декілька дзвінків від мешканців будинків, які ті обслуговують, із інформацією про те, що до них навідувалися підозрілі особи. Двоє молодих людей, які представляються журналістами одного із тернопільських засобів масової інформації, обходять квартири і розпитують мешканців про вартість на житлово-комунальні послуги у Тернополі. Ми зв’язалися із керівництвом ЗМІ, яке начебто представляють вказані люди, але нас запевнили, що вони не мають жодного стосунку до вказаних людей.

У зв’язку з цим, тернополянам рекомендують не відчиняти двері незнайомцям. У протилежному випадку – просити в невідомих журналістське посвідчення та запитувати ім’я із прізвищем. Крім того, в таких випадках краще за все звертатись в управління ЖКГ або ж до правоохоронців. Останні припускають, що двоє псевдожурналістів можуть виявитись квартирними злодіями. Також поліцейські нагадують і про найпоширеніші схеми та методи вчинення крадіжок:

Квартирні крадіжки — найпоширеніший вид злодійства. Перша задача шахраїв — довідатися, коли в квартирі немає нікого з дорослих, для цього вони стежать або випитують у балакучих сусідів. Для цього проводять різноманітні “опитування”, “збори коштів на доброчинність”, “розпродажі” тощо.

Успішно використовується злочинцями нехитрий прийом: на вхідних дверях в багатоквартирних будинках щорічно з’являється оголошення місцевої санепідемстанції, у якому жителям обіцяють безкоштовно видати засіб, що гарантує повний захист від тарганів. Для тих, хто в призначений день і годину буде відсутній в будинку, засіб відпустять у заздалегідь приготовлену і поставлену біля дверей квартири баночку. Що далі — неважко здогадатися: той, хто довірливо відгукнувся на пропозицію, знайде свою квартиру з тарганами, і без речей.

Про відсутність хазяїнів довідаються, подзвонивши по телефону або в двері. Якщо хтось є, ставлять питання: «Це не ваша машина внизу? Вона нам загороджує проїзд. А може, сусіда? А він є зараз? А коли буде?» тощо.

Для проникнення в будинок прикидаються електромонтерами, водопровідниками, рознощиками телеграм. Люди довірливо впускають їх у свої квартири.

Розбійники застосовують і такий простий спосіб виманювання хазяїнів із квартири, як викручування пробок електрощита на сходовій клітці. Коли господар квартири виходить у темний підїзд – може отримати удар по голові, а прокинутися вже в порожній квартирі.

Часто шахрай шукає будинок, де вдень знаходяться тільки діти шкільного віку. Подзвонивши в квартиру, він повідомляє дитині, що принесли гроші, нібито узяті в борг у батьків. Діти, як правило, довірливо відкривають «дядькові», що, передавши кілька купюр, наполегливо рекомендує покласти їх туди, «де мама і тато зберігають гроші». Визначивши місце «скарбнички», злодій просить принести йому склянку води й у цей час швидко «діє». Пропажа заощаджень, як правило, виявляється тільки після повернення батьків з роботи.

Це лише незначний перелік способів, якими орудують зловмисники. Тому настирливо рекомендуємо остерігатися шахраїв та навчати цьому своїх дітей.

Фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.