Крик, штовханина і відсутність кворуму – як НЕ відбулася сесія Тернопільської міськради (фото)

Опубліковано в Проблемне 24.04.2017

Про можливі заворушення під стінами міської ради уже кілька днів тому попереджали і депутати, і громадські активісти. Уникнути словесних, а в деяких випадках і фізичних сутичок, навіть за наявності на місці правоохоронців – так і не вдалося. Більша частина депутатів до зали не увійшла, а тому і сесії не відбулося.

Уже від ранку під стінами міської ради почали збиратися люди: молодики у камуфляжі та старші чоловіки з плакатами. Вони «зайняли позиції» на сходах біля входу в будівлю, до них приєдналися народний депутат Михайло Головко, голова фракції «Свобода»  міськраді Володимир Стаюра та в облраді – Олег Сиротюк. Перші сутички виникли, коли депутати від Блоку Петра Порошенка намагалися зайти до ради, Володимиру Смакоузу в очі розпилили сльозогінний газ. Як запевняли активісти, він штовхнув когось із молодиків, проте у ситуації уже буде розбиратися поліція.

Через деякий час до ради прийшли і «депутати-винуватці». Колоною, разом зі своїми виборцями та колегами з інших фракцій вони прийшли, аби взяти участь у сесії. Проте потрапити до зали їм так і не вдалося. «Свободівці» наголосили, що без проблем пускають усіх депутатів для роботи, окрім тих, кого виключили з лав їх партії.

Напруга між двома сторонами поступово наростала, не змогли знайти спільної мови прихильники «Свободи» та виборці, що прийшли підтримати своїх депутатів. В один із моментів словесної перепалки зі сторони міської ради невідомі жбурнули яйце і потрапили в обличчя депутату від Блоку Петра Порошенка Володимиру Міську. Як стало відомо пізніше, обранець звернувся за допомогою до лікарів, зараз має гематому ока та пише заяву до правоохоронних органів.

Ситуація перейшла у довгі словесні дискусії між учасниками різних «таборів», врешті Сергій Надал оголосив, що кворуму у сесійній залі немає, відтак засідання переноситься. На вулиці до присутніх звернувся один із депутатів, яких намагалися не пускати до зали – Іван Сороколіт. Він апелював до Сергія Надала з вимогою забезпечити проведення наступної сесії, вживши усіх необхідних заходів. Також він наголосив, що тернополяни мають повне право відкликати своїх депутатів, але тільки у законний спосіб і саме з власної ініціативи.

Ще близько півгодини потрібно було обом сторонам для заспокоєння, після чого натовп розійшовся. Тепер очікуємо на інформацію від правоохоронців та позицію Сергія Надала щодо того, як буде організована наступна сесія міськради і чи буде гарантована безпека депутатів.

 

Додамо, що «свободівці» від своєї позиції не відмовляються і збираються й надалі не допускати своїх екс-колег до сесії.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.