Петицію за збереження Дністровського каньйону зареєстрували на інтернет-представництві Президента

Опубліковано в Проблемне 01.03.2017

Петицію про збереження одного із 7-ми чудес України - Дністровського каньйону від можливої побудови каскаду гідроелектростанцій зареєстрували на офіційному інтернет-представництві Президента України.

Автор свого звернення Петро Тєстов пропонує запровадити в Україні 7 кроків які врятують та збережуть річки України:

1) Заборонити будувати гідроелектростанції на тих ділянках річок які течуть у вільному, непорушеному будівництвом водосховищ стані - зокрема на річках Дністер, Десна, Случ, Черемош, Прут, Стрий, Південний Буг та всіх незарегульованих річках Карпатського регіону.

2) Надати природоохоронний статус збереженим у природному стані долинам річок шляхом створення об'єктів природно-заповідного фонду та включення їх до європейської природоохоронної мережі Emerald\Natura 2000 згідно Директиви ЄС 92/43/ЄC та Бернської конвенції "Про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі"

3) Запровадити в Україні механізми оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки згідно директив ЄС номер 2011/92/ЄС та 2001/42/ЄС 

4) Скасувати "зелений" тариф для малих гідроелектростанцій як економічно необґрунтований і той, який призводить до надприбутків власників ГЕС

5) Відмінити "Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року", схвалену КМУ 13 липня 2016 року розпорядженням № 552-р 

6) Імплементувати в українське законодавство Водну Рамкову директиву ЄС номер 2000/60/ЄС

7) Відмінити мораторій на позаплановані перевірки дотримання природоохоронного законодавства, повернути можливість державній екологічній інспекції проводити раптові перевірки, - йдеться у петиції.

До завершення збору підписів ще залишається 44 дні. До цього часу петиції потрібно назбирати 25 тисяч, щоб її було розглянуто. На разі за неї проголосувало понад 2 тисячі людей. 

Як зазначено на офіційному інтернет-представництві Президента України, якщо петицію впродовж трьох місяців з дня її оприлюднення підтримає не менше 25 тисяч громадян, її розгляд здійснюватиметься невідкладно:

- Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється у розділі електронних петицій на сторінці «На розгляді» не пізніш як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на її підтримку. Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів від дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Про підтримку або не підтримку електронної петиції, адресованої Президентові України, публічно оголошується Президентом України на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Якщо петиція не набере необхідної кількості голосів на її підтримку - розглядатиметься як звернення громадян відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

До слова, ще в березні минулого року Тернопільська обласна рада на сесії прийняла рішення про заборону будівництва каскаду ГЕС з водосховищами на території Тернопільської області. На виконання одного із пунктів рішення ще 21 березня 2016 року на адресу Кабінету Міністрів України надіслали лист про відмову від реалізації намірів проектування та будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі. Незважаючи на це Кабінет Міністрів України своїм Розпорядженням від 13 липня 2016 р. № 552-р затвердив розроблену Міненерговугілля України «Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року», яка серед іншого, передбачає будівництво каскаду гідроелектростанцій з шести ГЕС на річці Дністер у його верхній та середній течії, на території Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей.

Проголосувати за петицію можна ТУТ.

Фото: з вільних джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.