Версія для друку

«Там все добре. І нічого такого немає», – мер Бучача прокоментував погром на кладовищі (відео)

Опубліковано в Проблемне 03.10.2022
Днями у мережі спалахнув скандал щодо халатної роботи комунальників на цвинтарі у Бучачі.
 
Нагадаємо, на старовинному цвинтарі, де розташовані могили ще початку 19-го століття, зараз більше десятка надщерблених чи знесених надгробків. У такому стані бучаччани застали цвинтар після того, як комунальники зрізали там дерева.
 
Аби з'ясувати у чому справа, журналісти "Тернопіль1" навідалися в Бучач. Мер міста звинувачення відкидає й каже, що могили зруйнувалися начебто від «віку», втім місцеві жителі в це не вірять.
 
 Прийшло повідомлення що на древньому цвинтарі, ще польському, відбувалася вирубка дерев і пошкоджені пам’ятники. Такий допис був не один. Після цього ми пішли на кладовище, щоб перевірити,  каже голова ГО «Бучацькі справи» Олег Гребеньовський.  Це історична спадщина наших предків. Тут є поховання людей, котрі дотичні до створення Бучача. Щоб це кладовище просто так занепало – це неправильно. Тут також поховані і мої предки. 
 
Бучаччани зазначають, що пошкоджені саме ті надгробки, біля яких зрубували дерева.
 
За виконання цих робіт відповідає КП «Лісопаркове господарство "БУЧАЦЬКІ ЛІСИ" Бучацької міської ради». За послуги з видалення аварійних дерев підприємство отримало майже 50 000 гривень. Однак отримати коментар у підприємстві журналісти не змогли: двері кабінету зачинені, а на дзвінки ніхто не відповів.
 
Міський голова Бучача Віталій Фреяк прокоментувати ситуацію погодився лише телефоном. Запевнив, що на цвинтарі все добре.
 
– Там все дуже просто. Ми чистили один цвинтар і другий. Там все добре. І нічого такого немає. Єдине, що до кінця ще не дочистили. Коли дочистять до кінця, то приберуть сміття. Там все буде добре. Якщо там якась могила впала, то впала вона від часу, – каже Віталій Фреяк.
 
На сайті Бучацької міської ради повідомлень про чистку кладовища немає. Не вказано також, куди та на які потреби було передано зрізані дерева.
 
Це питання також цікавить жителів міста, активісти зазначають: по деяких видно, що ні аварійними, ні хворими вони не були.
 
Сумнів у людей викликає й те, що могили й справді зруйнувалися від часу. Люди кажуть, пам’ятники на старому цвинтарі зроблені з вапняку, тож завжди видно, коли саме зявилася руйнація – нова тріщина завжди світліша.
 
Зараз активісти планують зафіксувати всі пошкодження на цвинтарі та закликають долучитися усіх місцевих, кому небайдужа доля кладовища.
 
 Цінність цих надгробків велика як для історії Бучача, так і для України. Тут поховано чимало поляків. Цими могилами опікуються їхні родичі, – говорить Олег Гребеньовський. – Закликаємо долучитися та не мовчати людей, чиї предки тут знаходяться, та тих, котрим також не байдужа історична спадщина нашого міста.