«Щеплення від COVID-19 є рекомендованим, бо ми маємо епідемію», – тернопільська інфекціоністка

Опубліковано в Проблемне 25.02.2021

Сьогодні, 25 лютого, на Тернопільщині розпочали перший етап вакцинації від коронавірусу.

Першою щеплення від COVID-19 отримала завідувачка інфекційного відділення КНП Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні Ольга Дивоняк.

– Як дитячий інфекціоніст маю вам сказати, що найефективніша профілактика будь-якого інфекційного захворювання це – вакцинація. Ефективнішого немає. Якщо говорити не тільки про коронавірус, а загалом про інфекційну патологію, то в дитячому календарі щеплень є десять основних патологій, яким ми можемо запобігти обов’язковими щепленнями. Також є десять, яким ми можемо запобігти рекомендованими щепленнями. Чи буде вакцинація від коронавірусу згодом введена в обов’язковий календар щеплень – невідомо, але зараз це щеплення є рекомендованим, бо ми маємо епідемію, – зазначила Ольга Дивоняк.

Лікарка каже, у дітей коронавірусна інфекція проходить легше, однак зафіксовано і важкі випадки.

– За останній рік у нашому інфекційному відділенні проліковано 193 дитини з COVID-19. Побутує думка, що в дітей ця інфекція протікає легко. Можливо, й так. Але якщо говорити про тих 4-5 випадків, які були в нашому відділенні, це – мультисистемний запальний синдром, тяжка пневмонія на фоні COVID-19, які могли завершитися летально, то однозначно говорю вам: вартує того, щоб провакцинувати себе і в наступному дітей, аби запобігти захворюванню, розповіла Ольга Дивоняк.

Вона зазначила, що в країнах, які активно проводять щеплення, рівень зараження та кількість госпіталізацій з тяжкими проявами коронавірусної інфекції суттєво знизилися.  

Ольга Дивоняк каже, немає різниці у тому, чи імунітет до коронавірусу людина має природній, чи вакцинальний.

– Я знаю, що існує антивакцинальний рух. Його представники вважають, що краще набути імунітет природнім шляхом. Повірте, це не грає ролі, чи вакцинальний у вас імунітет, чи набутий після захворювання. Імунітет спрацьовуватиме однаково. Звичайно, якщо говорити про вакцинацію, то вона не всіх захистить від інфікування, але гарантує, що захворювання проходитиме легше, додала Ольга Дивоняк.  

Фото: з відкритих джерел 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.