Щороку на Тернопільщині фіксують більше ста осіб хворих на ВІЛ-інфекцію

Опубліковано в Проблемне 24.11.2020

Щороку в Тернопільській області фіксують від 100 до 150 випадків захворювання на ВІЛ/СНІД.

Про це на робочій зустрічі щодо Європейського тижня тестування на гепатити С і В та ВІЛ повідомила лікар-епідеміолог Тернопільського обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань Тамара Буртняк.

— Наша область, як і вся Україна, почала займатися проблемами ВІЛ/СНІДу з 1987 року. Відтоді на Тернопільщині повільними темпами розвивалася епідемічна ситуація. Зараз ми щорічно реєструємо  від 100 до 150 випадків захворювання. Найстрашніше, що якщо раніше переважав парентеральний шлях передачі ВІЛ/СНІДу, то станом на сьогодні практично 88 % всіх інфікувань відбувається статевим шляхом, — каже Тамара Буртняк.

Найчастіше ВІЛ-інфікованих фіксують у віковій групі 29 — 39 років, проте останнім часом лікарі фіксують збільшення кількості випадків у віковій категорії 50 років та старше.

— Переважно, це люди які інфікувалися 10-20 років тому і зараз у них почалися клінічні ознаки. Вони не були обстежені у молодому віці, а зараз в них почали проявлятися клінічні ознаки хвороби, — зазначає лікар-епідеміолог. — Найчастіше в нас інфікуються чоловіки. Останнім часом перемістилася  й географія поширення ВІЛ-інфекції. Якщо раніше переважно випадки інфікування було зафіксовано серед міського населення то зараз частіше інфікуються жителі сільської місцевості і фактично немає зараз району, де б не було зареєстровано випадків ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Число зафіксованих випадків, за словами Тамари Буртняк, також залежить й від кількості проведених обстежень.

— Хочу наголосити, що за цей рік у нас кількість обстежень зменшилась на 7000. Це пов'язано з тим, що в зв’язку з COVID-19 люди бояться йти в лікувальні заклади. Проте, якщо є потреба необхідно йти на обстеження та не боятися.

Нагадаємо, що в Україні триває Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатит С тож тернополяни та мешканці області мають можливість безкоштовно протестуватися на ВІЛ та гепатит C і B.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.