Влада їхати у Ланівці боїться, а вирішувати місцеві питання - ні

Опубліковано в Проблемне 30.09.2016

Питання свиноферми у Ланівцях виникло в травні 2015 року. Місцеві мешканці вийшли на акції протесту і тоді була підписана угода про припинення діяльності підприємства «Агро-Ланівці». Далі півроку очікування і… жодного результату.

30 вересня у стінах Тернопільської ОДА відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Основне питання, що виносилося: вплив діяльності свинокомплексу ПАП «Агропродсервіс» на навколишнє природне середовище, здоров’я жителів міста Ланівці та підпорядкованих міській раді сіл.

Під час роботи комісії доповідачі розповіли, що нового сплеску ситуація навколо свиноферми  набула, коли поблизу села Оришківці активісти виявили скотомогильник. Тими ж активістами було виявлено, що підприємство викачували відходи безпосередньо на людські паї, під відкритим небом. Проте і ці явні докази не дали швидкого вирішення проблеми.

-          Коли на наше запрошення приїхали екологи і зробили заміри ґрунту, то результати були наступними: азот амонійний – 599,3 мг/кг при нормі 21,8 мг/кг, фосфор – 490,6 мг/кг при нормі 211 мг/кг, п’ятиоксид фосфору – 544,1 мг/кг при нормі 105,2 мг/кг. Напевно, варто задуматися, чому у стільки разів перевищено норму, а у нас є річки, є озеро, де дітки купаються і це становить небезпеку, - наголосив Роман Казновецький, голова Лановецької міської ради.

Тобто у той час, як керівництво ТОВ «Агро-Ланівці» запевняє, що все прибрано, наслідки ліквідовано – фахові дослідження показують іншу картину. До того ж, згідно документів, на підприємстві має утримуватися до 12 тисяч тварин на рік, а насправді ця цифра сягає 30-40 тисяч.

На пропозицію до Івана Крисака, щоб привести діяльність підприємство до усіх вимог і відповідно дозволити бізнесу працювати, представники Ланівців отримали відповідь:

Ви - влада на місці, ви і приводьте (діяльність підприємства  – ред.) в норму. Підприємство закрите, а решта вже за вами, - сказав Іван Крисак.

Діяльність цього підприємства стала предметом неодноразового звернення до обласної державної адміністрації, правоохоронних та контролюючих органів. Після перевірок адміністрацією підприємства чинилися перепони щодо допуску інспектуючи на територію підприємства. За результатами аналізу проб ґрунту державною екологічною службою фіксувалися перевищення відносно норми нітратів, фосфору, амонію у декілька разів, - розповів Володимир Кравчук, заступник голови Лановецької РДА.

Ні громадськість, ні влада не проти, щоби ПАП «Агропродсервіс» здійснювала діяльність на території району, але громадськість і бізнес мають почувати себе однаково комфортно, тобто мешканці Ланівців не повинні відчувати неприємний запах і терпіти перевищення норми хімікатів у ґрунті. Вимога одна – дотримання в діяльності еколого-санітарних вимог.

Я вдячний Івану Богдановичу, що проводять зараз засідання комісії, але воно не тут має проходити. Прохання до вас було приїхати до нас і провести засідання робочої групи там, а ви чомусь боїтеся до нас їхати. Ситуація на разі така: ми за роботу підприємств, за робочі місця, але коли це все робиться за європейськими стандартами, коли обласна і районна адміністрації, місто мало би прибуток від виробництва, яке працює за стандартами, - наголосив громадський активіст, депутат Лановецької міської ради Довгалюк Олег.

 

Активісти підозрюють, що ПАП «Агропродсервіс» і його власник пан Чайківський мають «покровителів», які дають дозвіл на таку протиправну діяльність, а на громадськість уваги не звертають. Лише тому, що ланів чати протестували безперервно 221 день – вдалося добитися припинення діяльності ТОВ «Агро-Ланівці», але наслідки цієї діяльності сьогодні ніхто не ліквідовує, а просто закривають очі.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.