Версія для друку

Тернопільські лікарні здійснювали антиковідні закупівлі з грубими порушеннями, — експерти

Опубліковано в Проблемне 29.10.2020

Експерти проєкту «РозCORONовані закупівлі» проаналізували закупівлі, здійснені медичними закладами Тернопільщини у березні - липні.

Експерти розповіли, що антиковідні закупівлі, згідно з постановою № 225 Кабінету Міністрів, могли здійснюватися за прямими договорами, що протягом трьох днів після заключення мали бути у системі.

— Нюанс в тому, що мало бути відображено не просто завантажений договір, але й документи, які є його невід’ємними додатками. Це, як правило,  специфікація, накладні й інші документи, які дозволяють ознайомитися не лише з тим, що саме було закуплено,  але й у якій кількості, за якою ціною тощо, — розповідає експертка проєкту «РозCORONовані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Ольга Мазаєва.

Усього експертами було проаналізовано 1018 закупівель 41 замовника на загальну суму 82 999 311 гривень.  До цього числа ввійшли і опорні бригади і центри первинної медико-санітарної допомоги і інші лікарні, які не займалися безпосередньо COVOIDом, але які проводили закупівлі  за COVID-процедурою.

— Основною проблемою була відсутність договорів, що є  досить грубим порушенням  закону, за яке  буде притягнуто до відповідальності причетних до цього осіб під час перевірок таких закупівель ДАСУ. До багатьох лікарень  ми надіслали прохання усунути цей недолік. Ще одним серйозним порушенням  є товари, закуплені поза переліком. Зараз поліція відкрила кримінальні провадження за низкою таких випадків,  — розповідає Ольга Мазаєва. — Однією з найбільших проблем є  відсутність додатків до договору.  В такому випадку взагалі неможливо встановити, що саме купували та за якою ціною.

Експертка зазначила, що коли вони звернулися стосовно порушень до медичних установ, лише  3%  закладів внесли зміни в процедуру закупівель, тоді як 97% це проігнорувало.