Версія для друку

Чому нові тарифи?, користь від субсидії? - тернополянам також варто знати

Опубліковано в Проблемне 29.09.2016

На сайті teplo.gov.ua жителям різних куточків України пропонують ознайомитись із опублікованими матеріалами, в яких пояснюється чому зросли тарифи, для чого ж потрібні субсидії та що вони дають для держбюджету країни.

В публікаціях йдеться, що раніше ціна за газ, а відтак і тарифи за комунальні послуги були штучно заниженими. Відповідно утворювалась величезна різниця між ціною при купівлі палива та ціною, за якою його продавали внутрішнім споживачам. Тому ця різниця дотувалась, тобто компенсовувалась коштами із держбюджету:

"Уявіть собі: за останні десять років через штучно занижені ціни на газ Україна втратила 53 млрд. доларів. На сьогодні це два річних бюджети країни! ...З їх підвищенням (авт. з підвищенням тарифів) зменшилися втрати Державного бюджету. Тому відбулося не стільки підвищення цін, скільки скорочення державних дотацій енергетичним компаніям. 70% їхніх доходів становили доплати з бюджетів усіх рівнів".

Тому нова соціальна політика Уряду полягає в відмові від дотацій, натомість на практиці застосовується принцип адресної субсидії споживачам. Останній полягає в тому, аби зберігались реальні, а не занижені як раніше, ціни за газ; при цьому держава надає допомогу не всім громадянам, а лише тим, хто не має можливості оплачувати комунальні послуги за новими тарифами. Забезпечена ж частина населення сама платить за новими цінами.

Такий крок дасть можливість скоротити витрати із державного бюджету:

"Цього року на субсидії Уряд виділив 40 млрд. грн.. Це кошти, які надійшли до Державного бюджету від рентних платежів газовидобувних компаній. У 2016 році занижена ціна на газ обійшлася б державі у 170 млрд. грн. Ці гроші пішли б на дотацію Нафтогазу. Різниця – 130 млрд. грн....".

Інфографіка: teplo.gov.ua