Тернопільська психотерапевтка розповіла, як врятувати близьких від самогубства

Опубліковано в Проблемне 11.09.2020

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні 40 секунд в світі одна людина накладає на себе руки.

Цього тижня, а саме 10 вересня, відзначають Всесвітній день запобігання самогубствам.

За статистикою ВООЗ, в країнах з високим рівнем доходу чоловіки здійснюють самогубство майже втричі частіше, ніж жінки, тоді як в країнах з низьким і середнім рівнем доходу ці показники майже рівні.

Серед молоді у віці 15-29 років самогубство є другою головною причиною смерті після загибелі в ДТП.

Чому люди йдуть на самогубство та що можна зробити, щоб врятувати життя близьким «Сорока» питала у тернопільського психотерапевта Ольги Томченко.

Мотиви – це лише верхівка

Фахівчиня зазначає, що мотиви суїциду у них можуть бути абсолютно різними і залежати не лише від внутрішніх переживань, але й від обстановки навколо, вчинків оточення тощо, однак це лише верхівка айсберга.

– Є дуже багато чинників, які передують тому, що людина доходить до самогубства. Мотиви і причини виростають на деструктивному полі під впливом певних чинників виховання. Таке може трапитися, якщо у сім’ї немає достатнього емоційного контакту, він має викривлену або відверто токсичну форму, – каже Ольга Томченко.

Молодь ділить світ на чорне і біле

Діти та молодь є вразливими категоріями. Експерт повідомляє, що частково причина криється в сприйнятті світу через призму «правильного» та «неправильного».

– Для молоді цінність життя завжди була  нижчою, ніж для старших людей. Для них світ часто настільки маленький, незвіданий, що патерни поведінки здаються чимось таким як даність. Для підлітків, які переживають пубертатний період, світ поділений на чорне і біле, правильно або неправильно. З віком людина розуміє, що він має багато відтінків і настільки багатогранний, що поділ у ньому не працює взагалі, – говорить психотерапевт.

Вона каже, що молоді люди хочуть знайти свій шлях, який буде кардинально відмінний від того, що вони бачать у власній родині.

  – При виході з батьківського дому, не бачачи більше ніяких прикладів поведінки крім своєї сім’ї і, можливо, сусідської, їм здається, що вони попадають в певний вакуум. Сенс життя незрозумілий. Є лише один приклад поведінки – це життєві мотиви батьків. Їх це може не задовільняти у період такого бунтарства. Виникає бажання жити по іншому. Проте, як саме – вони не розуміють, – зазначає Ольга Томченко.

Чоловіки позбавлені права на вираження емоцій

Згідно з статистичними даними, чоловіки частіше йдуть на самогубство ніж жінки. Експерт пояснює, що це пов’язано з табуюванням суспільством права чоловіків на відкрите вираження емоцій чи прояви слабкості.

  – Чоловіки за своєю природою це люди які більше роблять. З дитинства їх вчать, що вони не мають права на вираження певних емоцій. В пострадянських країнах це відбувається через нав’язування стереотипу «чоловіка-воїна» та «захисника». Він повинен бути сильним, не плакати тощо, – каже психотерапевт.

Вона говорить, що нав’язування цих ролей починається з дитячого віку.

– Певні такі маніпуляції починаються з дитинства. Вони дозволяють батькам не включатися в тривоги і страхи дитини. Тому всі свої переживання чоловіки замикають в себе, – розповідає Ольга Томченко.

Найкраще що можуть зробити близькі – відвести до фахівця

Фахівчиня зазначає, що поки людина сама не почне говорити про суїцид або не піде нас спроби, визначити потенційного самогубця неможливо.

– До цього часу точаться дискусії серед фахівців, створюють шкали та опитувальники для визначення, але поки людина не спробує вчинити спробу самогубства, поки вона не говорить про нього, сказати, що особа схильна до суїциду неможливо. Є багато людей, які навіть коли їм психологічно важко, не дійдуть до цього. Навіть хороші фахівці не можуть діагностувати самогубця в конкретній людині, – говорить Ольга Томченко.

Тож якщо поведінка людини змінюється, родичам варто звернути на це увагу.

– Рідним і близьким варто бути більш уважними до людини, особливо коли вона стає пасивною і дуже слухняною. Має насторожувати саме така поведінка.  Проте бувають і активні прояви коли люди маже кричать, що їм потрібна допомога, говорить психотерапевт.

Найкраще, що близькі можуть зробити для такої людини – відвести до фахівця.

–  Родичі можуть сприяти тому, щоб завести людину до спеціаліста. Якщо людина зізнається в своїх суїцидальних думках, це може бути спровоковано цілим спектром різних хвороб від клінічної депресії до звичайної життєвої кризи. Все, що вони можуть зробити підтримати її. Не викликати в неї сорому за такі думки, а знайти експерта який їй допоможе.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.