Тернополяни, що варто знати про грип?

Опубліковано в Проблемне 07.02.2020

Зима – критичний час, коли віруси особливо активні. Саме тому варто знати, як захиститися від них або мінімізувати їх вплив, та як з ними боротися, якщо вже захворіли.

Різниця між грипом та ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією) насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов'язані генетично та належать до різних груп захворювань.

Запальний процес і, відповідно, підвищення температури до 38 є нормальною реакцією організму на збудник, оскільки дозволяє боротися з інфекцією та поступово одужувати. Однак висока температура (понад 39) є небезпечною, тому її слід понижувати.

Іншими характерними симптомами грипу є головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, можливо, нудота, кашель, що може тривати більше двох тижнів. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікуванням - при появі перших ознак звертайтеся до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Як розповіла під час пресконференції Майя Шимашис – заступниця начальника служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації, вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах.

—  Гострі респіраторні вірусні інфекції – широка ланка захворювань, до якої входять різного роду інфекції. Так, інфекції верхніх дихальних шляхів уражають респіраторний тракт, а також проявляються схожою клінікою та профілактикою. До таких захворювань входить грип, парагрип, аденовірусна, риновірусна інфекція. Вже за клінічними даними можна визначити, який тип вірусу уразив конкретно людину. Грип передається повітряно-крапельним, рідше контактним шляхом, проявляється інтоксикацією і ураженням респіраторного тракту слизових верхніх дихальних шляхів. Грип починається дуже гостро, інкубаційний період триває від 24 до 48 годин. Зазвичай розпочинається інтоксикаційним синдромом, який у подальшому має катаральні явища. Відповідно, спостерігаючи за станом здоров’я дитини чи дорослої людини, можна приймати рішення про лікування та профілактику, —  зазначила спікерка.

Варто знати, що наскільки важко буде протікати грип, залежить від таких факторів:

  • вашого імунітету,
  • штаму вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть розвиватися як ускладнення після зараження вірусом грипу,
  • наявність будь-якого іншого захворювання;
  • певні генетичні особливості організму.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.