Версія для друку

Тернополянка ледь не стала жертвою шахрая, який випитував у жінки номер карти

Опубліковано в Проблемне 02.01.2020

Шахраї щоразу вигадують нові хитрощі, щоб виманити гроші з банківських карток. Одна із них — «до вас телефонує працівник Служби безпеки України», на яку ледь не повелася довірлива тернополянка.

До місцевої жительки Надії (прізвище приховано за бажанням людини) 26 грудня близько 15:00 зателефонував якби співробітник СБУ. Чоловік заявив, що однією із банківських карт жінки цього дня намагалися скористатися. Невідомий поцікавився у клієнтки, чи справді використовувала вона якусь зі своїх карт. Отримавши заперечну відповідь, хитрий працівник запитав, послугами якого з українських банків жінка користується та скільки карт отримала від банку.

Тернополянка розповіла, що загалом має три карти, одну з яких використовує. Назвала також і закріплений за нею банк. Жінці одразу ж видалось підозрілим те, що співробітник Служби безпеки не знає таких елементарних даних, як інформацію про банк та ім’я і прізвище клієнтки (оскільки псевдо співробітник перепитував). Все ж жінка продовжувала відповідати на питання цікавого працівника.

Потім представник державного органу запитав, скільки у жінки є коштів на основному рахунку. Далі незнайомець попросив її назвати чотири останні цифри банківської карти. Тернополянка не поспішала вказувати дані та відповіла, що не пам’ятає цифр. Зараз вказати не може, оскільки залишила банківську карту на роботі. 

Терплячий працівник Служби безпеки натомість сказав, що нікуди не поспішає та почекає, коли містянка повернеться додому. Також уточнив у жінки, коли можна зателефонувати до неї знову. Спілкувався із клієнткою російською мовою. Чоловік також пригрозив, що якщо клієнтка не буде слухняною та відмовиться вказувати всі потрібні йому дані, її можуть запідозрити у шахрайстві та притягнути до відповідальності за надання неправдивої інформації. Після того, як співробітник заявив, що перетелефонує до жінки о 22:00, тернополянка впевнилася, що перед нею — шахрай. Коли до неї надалі вночі телефонували декілька разів із незнайомих номерів, містянка не піднімала слухавку, а потім на певний час відімкнула телефон.

Тернопільські поліцейські вкотре нагадують: аби не стати жертвою шахраїв, у жодному разі не повідомляйте нікому свої персональні дані та реквізити своїх банківських рахунків, адже працівники банківських установ не проводять жодних операцій у телефонному режимі. Якщо про проблеми з рахунком повідомляє телефоном "банківський працівник" – телефонуйте у банк та з’ясуйте ситуацію.

Якщо ви загубили мобільний або сім-карта перестала працювати, відразу ж заблокуйте прив’язані до цього номеру телефону банківські картки. Лише ваша пильність та здоровий глузд допоможе вам зберегти свої кошти від зазіхань шахраїв.