Версія для друку

На Тернопільщині зі 169 осіб – 101 жінка потерпіла від домашнього насилля

Опубліковано в Проблемне 27.11.2019

Якщо раніше за домашнє насильство була виключно адміністративна відповідальність, то тепер вводиться кримінальна відповідальність окремим законом, який підписав президент. Ця норма набуде чинності лише з січня 2019 року, оскільки потрібен приблизно рік для того, щоб навчити працівників поліції, суддів та прокурорів працювати із цією проблемою.

Аби своєчасно реагувати на факти насилля, у Тернополі запрацювала  мобільна група поліції з протидії домашньому насильству. До її складу увійшли вісім працівників, яких обрали з числа  патрульних, дільничних офіцерів та співробітників ювенальної превенції. Поліцейські виїжджають на виклики, пов’язані із повідомленнями про насильство в сім’ях.

Детальніше про підсумки роботи мобільної групи за півтора місяці розповів інспектор відділу дільничних офіцерів  управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Дмитро Адамович.

—   На даний час у нас працює мобільна група, яка здійснює реагування на факти домашнього насильства. Це  було створено в рамках пілотного проекту, який стартував на території Тернополя ще з 17 вересня цього року. На сьогодні мобільній групі видано новий автомобіль та забезпечено камерами, термопринтером, планшетами та ноутбуком. Ці засоби допоможуть ефективно та повноцінно реагувати на порушення. Якщо проаналізувати увесь період їхньої роботи – півтора місяці, то за цей час новостворена група отримала 245 повідомлень. З них було підтверджено 131 випадок. При цьому, якщо проаналізувати статистику щодо потерпілих осіб, то зі 169 осіб – 101 жінка та 49 дітей. На підставі інструкції із взаємодії, інформацію по кожному факту насилля на Тернопільщині ми надали в органи місцевого самоврядування.  Загалом було складено 127 протоколів та винесено 92 термінові заборонні приписи стосовно кривдника. Це спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства. Терміновий заборонний припис може містити такі заходи: зобов'язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою, — наголосив інспектор.

Дмитро Адамович додав, що щодня до поліцейських надходить 5-7 викликів від тих, хто потерпає від сімейних тиранів. Виїхавши на місце події, правоохоронці оцінюють ситуацію, опитують свідків, очевидців та з урахуванням результатів оцінки ризиків приймають рішення щодо притягнення до адміністративної відповідальності та винесення термінового заборонного припису кривднику. Інспектор закликав жінок, дітей та чоловіків не замовчувати факти домашнього насильства та не боятися звертатись за допомогою.