Як мешканцям Тернопільщини не захворіти на небезпечну інфекційну недугу

Опубліковано в Проблемне 25.10.2019

Невакциновані мешканці Тернопільщини можуть захворіти на поліомієліт – вірусне інфекційне захворювання, що уражає нервову систему і викликає повний параліч.

Отримати недугу може кожна невакцинована людина - і дитина, і дорослий. Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Найбільш вразливою до поліомієліту є малеча до п'яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Як повідомила під час пресконференції завідувачка санітарно-карантинного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Ірина Кулачковська, джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Виділення вірусу із глотки і з фекаліями починається вже в інкубаційний період.

—  Саме 24 жовтня народився відомий учений, американський лікар Джонас Солк з університету міста Піттсбург, який винайшов вакцину проти поліомієліту. Після його відкриття завдяки вчасно проведеної імунізації вдалося мінімізувати наслідки цього захворювання. Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Має фекально-оральний механізм передачі. Фактор передачі – харчові продукти та вода. Не виключене й контактно-побутове зараження. Поліомієліт – на сьогодні актуальна проблема, оскільки захворювання має міжнародне значення. ВООЗ на асамблеї прийняла рішення, що всі країни світу повинні бути залучені в боротьбі із захворюванням. Отож реєстрація недуги є обов’язковою та передбачає подальше реагування на хворобу. Бо ж саме виникнення поліомієліту – це вже надзвичайна ситуація. За даними ВООЗ, є низка країн, які вільні від циркуляції вірусу поліомієліту. Серед них є і Україна, однак випадки захворюваності реєструються внаслідок зниження імунізації населення, — розповіла Ірина Кулачковська.

Варто знати, що інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

  • Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.
  • Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.
  • Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.
  • Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

—  Враховуючи клінічні ознаки захворювання, ми моніторимо ситуацію із виникненням схожих випадків. До таких належать гострі в’ялі паралічі (ГВП). З початку року на Тернопільщині було зареєстровано два такі кейси. Про такі ситуації обов’язково потрібно повідомляти, а матеріали від хворих з областей України присилають до Києва. Окрім цього, з метою моніторингу циркуляції збудників на території Тернопільської області, здійснюється відбір взірців з об’єктів зовнішнього середовища для подальшого дослідження, —  зазначила пані Ірина.

Фахівчиня зазначила, що вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. На сьогодні є дві вакцини проти вірусу  – інактивована, оральна поліомієлітна вакцина. Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованою (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.