Версія для друку

Тернополянам назвали фактори ризику, які збільшують ймовірність виникнення раку грудей

Опубліковано в Проблемне 22.10.2019

Статистика ВООЗ свідчить, що рак грудей є найбільш розповсюдженим видом онкології у всьому світі. В областях України, зокрема й на Тернопільщині, рак грудної залози — переважає серед жіночих онкологічних хвороб.

Медики поки не можуть однозначно відповісти, чому виникає рак грудей. ВООЗ повідомляє, що у більшості випадків не вдається виявити причини хвороби.

Та все ж, як розповіли під час пресконференції в Тернополі фахівці в галузі медицини, існує перелік факторів ризику, які збільшують ймовірність виникнення раку грудей.

Так, людина може опинитися у групі ризику, якщо: в родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази); рано почалось статеве дозрівання (менархе); пізно розпочалась менопауза; пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект); користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви); проходили курс замісної гормональної терапії (ЗГТ); зловживаєте алкоголем; маєте надмірну вагу/страждаєте ожирінням; фізично неактивні.

 Якщо, наприклад, у сім’ї люди хворіли на рак молочної залози, варто обстежитися і вам. Бо існує певний ланцюг ДНК, що підвищує ймовірність розвитку онкологічних захворювань. Тож є показання до проведення обстеження, наголосив заступник гендиректора з хірургічної роботи КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» ТОР Микола Прокопчук, додавши. Серед наших пацієнтів була  жінка у віці 30 років, яка є матір’ю двох дітей. У неї виявили рак молочної залози. Навіть будучи вагітним можна захворіти на цю патологію. Згідно зі світовими стандартами, лікування онкології потрібно починати із другого триместру вагітності. Надалі лікування має минати, як у звичайної невагітної пацієнтки. Зазвичай після перенесення хвороби в жінки надалі не виникає проблеми із можливістю знову завагітніти.

А головний спеціаліст управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА з питань акушерства і гінекології Олексій Федченко заспокоїв тернополян, що наявність факторів ризикуне означає, що у вас обов’язково з’явиться рак грудей. Так само, як і їх відсутність не гарантує захисту від хвороби.

Фізіологічна функція жінки, закладена природою, — народжувати дітей. А вагітність якраз знижує ризик захворюваності на рак молочної залози. Згідно зі статистичними даними, у жінок, які не народжували, є більший ризик захворіти на онкологію, аніж у тих, які народжували та годували діток грудним молоком. Звичайно, якщо жінка на ранньому етапі перериває годування дитини, вона порушує запрограмований природою гормональний цикл. Через це може виникнути певний гормональний збій, який може слугувати одним із факторів ризику порушення функцій молочної залози. І на основі цього зробимо висновок, що жінкам потрібно виконувати ті призначення, які закладені природою – вагітність, годування дітей, — наголосив Олексій Федченко.