Версія для друку

Невтішна статистика: цьогоріч на Тернопільщині рак молочної залози виявили у 253-х людей

Опубліковано в Проблемне 21.10.2019

Минулоріч на Тернопільщині 163 жінки померло від раку молочної залози, а цього року онкологію виявили у 253-х людей в області. Саме тому мешканців Тернопільщини закликають не зволікати, а володіти інформацією, проходити огляди, мамографію, аби попередити, виявити патологію та вчасно її вилікувати.

Як наголосила на пресконференції в Тернополі координаторка проекту «РАК_КРУПНИМ_ПЛАНОМ» в Тернопільській області Надія Копилець, рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок.

Ініціатива сьогоднішнього обговорення належить фонду «Великі серця», а тернопільська медіаспільнота забезпечує підтримку заходу. Також оголошую про початок соціального медійного онкологічного проекту «РАК_КРУПНИМ_ПЛАНОМ». Цей проект є безстроковим і його завдання полягають: у спонуканні українців проходити своєчасну діагностику; у підвищенні поінформованості про онкологію, методи та засоби лікування й подолання хвороби; в ознайомленні із діяльністю лікувальних установ та груп підтримки хворих і членів їх родин. Бо ж профілактичну роботу з виявлення онкології потрібно проводити максимально широко та постійно. Тему «рак молочної залози» ми піднімали й раніше, зокрема 20 років тому. Бо тематика ця важлива та не втрачає актуальності. На жаль, онкологія  залишається однією із найбільш поширених хвороб, — зазначила Надія Копилець.

До присутніх звернувся і головний спеціаліст управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА з питань акушерства і гінекології Олексій Федченко, який наголосив на потребі в підтримці проектів, спрямованих на попередження онкології.

В області реалізується програма «Здоров’я населення Тернопілля 2017-2021», яка містить розділ «Репродуктивне здоров’я населення». В рамках цього передбачено низку інформаційно-просвітницьких заходів. Один із таких проводимо сьогодні. Це – поширення серед населення знань щодо профілактики, вчасного виявлення та лікування онкопатологій, в тому числі й раку молочної залози. Ми повинні запам’ятати, що рак – виліковний, але лише на ранніх стадіях. Саме тому маємо бути відповідальними за своє здоров’я – вчасно обстежуватися, виявляти симптоми захворювання, щоби зберегти собі здоров’я та життя. Важливо, що потрібно не забувати проводити самообстеження, щоби вчасно помітити якнайменші відхилення у стані здоров’я молочних залоз. Інформацію, як проводити самообстеження, можна отримати, зокрема, у лікарів первинної ланки. Відповідно, ваш сімейний лікар, при виявленні відхилень, надалі направить вас до фахівців вторинної та третинної ланки,наголосив Олексій Федченко.

Лікар додав, що згідно зі статистичними показниками, цього року на Тернопільщині лише 53% жіночого населення пройшло огляд у медиків. За словами пана Олексія, цих цифр недостатньо, адже обстеження повинна проходити кожна жінка. Бо цьогоріч на Тернопільщині вже виявлено 253 випадки раку молочної залози.

Під час заходу заступниця начальника управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Тетяна Скарлош підсумувала, що рак молочної залози має негативний вплив на трудовий та репродуктивний потенціал населення Тернопільщини.

В Укрaїні 14,5 тисяч жінок щороку мaють певну пaтологію, пов’язaну з рaком молочної зaлози. Десь 20% - се жінки фертильного віку, тобто ще молоді. 5,5 тис. людей, згідно із зaгaльноукрaїнськими покaзникaми, щороку помирaють. Серед жінок, у яких хворобa зaбрaлa життя, – 25 % жінки репродуктивного віку. У Тернопільській облaсті понaд 300 людей щороку стикaються з новими випaдкaми рaку молочної зaлози. Зокремa, у 2018 році тaких випaдків було 308. Нa жaль, минулоріч нa Тернопіллі 163 жінки померло. Це дуже неприємні цифри. A якщо підрaхувaти стaтистичні покaзники детaльніше, то виходить, що кожного дня від рaку молочної зaлози в Укрaїні помирaє 110 жінок. Тaкі цифри лякaють. Окрім цього, не кожен випaдок зaхворювaності реєструється. Якщо розглядaти пaцієнтів Тернопільщини зa віковими кaтегоріями, то серед людей до 24-х років минулоріч, нa щaстя, не було жодного пaцієнтa. A від 20 до 54-х років у нaс – 112 випaдків (мaйже 36%) хворих нa рaк молочної зaлози. У віці 55 – 64 роки – 77 випaдків виявлення. A вже у людей, які стaрші зa 65 років – 119 випaдків. Слід підмітити, що 27% серед зaхворілих – то жінки фертильного віку. І що сумно, протягом 20-ти остaнніх років пaтологія ця зрослa мaйже у 2,5 рaзи, — нaголосилa спікеркa додaвши. Кожен повинен знaти, що під чaс обстеження нa первинній медичній допомозі пaцієнт повинен пройти й мaмогрaфію. Є низкa чинників, зa якими лікaр може побaчити ризики зaхворювaності нa рaк молочної зaлози. Відповідно, медик визнaчaє, що пaцієнтку вaрто нaпрaвити швидше нa обстеження.

Тетяна Скарлош також додала, що в Тернопільській області працює чотири мамографи: в Тернопільському онкологічному диспансері; Тернопільській районній лікарні; Заліщицькій центральній райлікарні; Теребовлянській центральній райлікарні. Відповідно, сімейні лікарі, медики вторинної ланки направляють своїх пацієнтів у підпорядковані підрозділи.

 Варто додати, що організатором пресконференції є БО «Благодійний фонд «Великі серця». Ця організація також започаткувала безстроковий медійно-соціальний онкологічний проєкт «РАК_КРУПНИМ_ПЛАНОМ». Мета проєкту – інформувати населення про симптоматику, діагностику та методи лікування різних видів онкології. Координатори проєкту в Тернопільській області – Надія Копилець, Тарас Савчук.