Версія для друку

Мешканці Тернопілля, кого насамперед варто оберігати від укусів кліщів?

Опубліковано в Проблемне 01.08.2019

Кліщів жителі Тернопілля можуть зустріти не лише в лісі, а й у міських парках та навіть дворах. Перш за все кровосисущі небезпечні тим, що можуть інфікувати людину серйозними хворобами, такими як енцефаліт та бореліоз (хвороба Лайма).

Спонтанна інфікованість кліщів бореліями в природі може становити від 10 до 70-90%. На думку CDC і IDSA необхідно мінімум 36 годин після присмоктування кліща для трансмісії борелій людині. Тому раннє видалення кліщів запобігає в ряді випадків інфікування людини.

На початку харчування кліщ може передавати борелі тільки, якщо вони вже знаходяться в слинних залозах, тобто при генералізованої інфекції кліща (приблизно 30-35% всіх голодних кліщів в природі) протягом декількох годин. Для захворювань на кліщовий бореліоз характерна весняно-літня сезонність з кінця квітня по вересень.

З кожним роком кількість випадків, коли кліщ став переносником цих хвороб, зростає. Це означає, що потрібно уважніше відноситися до себе і свого здоров'я. Враховувати місця, де найчастіше мешкає кліщ, а також знати симптоми, що свідчать про укус.

Як розповіла тернопільська дитяча лікарка-імунологиня Ірина Цимбалюк, не тільки себе, але й діток варто оберігати від комахи. Бо ж малеча веде активний спосіб життя, тож їй у десь у заростях легше підхопити членистоногого.

 — На жаль, і цього року кліщів багато на зелених територіях, які кусають як дітей, так і дорослих. Членистоногих варто боятися тому, що ті часто заражені борелієм. Діти можуть підчепити кліща, навіть не виходячи далеко за межі подвір’я. Найбільше кліщі активізуються в період сильної спеки, як от у літні місяці. Важливо пам’ятати, що ці кровосисущі – не тільки переносники бореліозу, але й більшості інших інфекцій, які викликають енцефаліти, артрити, захворювання з неврологічною симптоматикою. Недуга може проявити не зразу, а, наприклад, через рік і мати важкі прояви. Якщо у тіло вашої дитини всотався кліщ, батьки можуть спробувати його витягнути самостійно. Та якщо дорослі бачать, що не вийде самотужки впоратися, варто одразу йти до медиків. Укус кліща не завдає болю. Саме тому люди не завжди відразу можуть виявити причину свого поганого самопочуття. Тому якщо ви відвідували парк або ліс, варто уважно вивчити своє тіло й дитини, щоби виключити ймовірність ураження, — наголосила лікарка.

Жителям Тернопільщини варто пам’ятати про заходи, які дозволять уникнути укусів цієї комахи. В першу чергу, варто знати місця, які вони вибирають для себе. Це трави і низькі чагарники. Не варто бродити без потреби по таким пейзажам.

По-друге, кліщ - повільне і обачне комаха. Перед тим, як присмоктатися, він шукає найбільш оптимальне місце. На пошуки такого ділянки тіла у них може піти до 3 годин. Тому намагайтеся оглядати свого малюка кожну годину і при виявленні струсіть кліща.

По-третє, вирушаючи на природу, вибирайте герметичний одяг. Якщо дозволяє погода, надягайте речі з довгими рукавами і горлом. Штани повинні бути максимально довгими. Найкраще, коли одяг облягає тіло повністю.