Мешканцям Тернопільщини варто остерігатися рослини, схожої на величезний кріп

Опубліковано в Проблемне 31.07.2019

В районах Тернопільщини  можна побачити багаторічну рослина родини зонтичних, що виглядає, наче величезний кріп, сягає 2-3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Краянам варто пам’ятати, що ця рослина – борщівник Сосновського здатний викликати страшні опіки на шкірі людини.

Дотик до рослини або потрапляння його соку на шкіру, не викликає ніяких неприємних відчуттів, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі, в сонячні дні на шкірі може з'явитися опік 1 - 3 ступеня.

При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються  виразки, а після загоєння на їх місці ще 2 – 3 роки залишаються темні плями. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, вже вранці при сонячному світлі будуть з'являтися пухирі.

Як пояснила тернопільська дитяча лікарка-імунологиня Ірина Цимбалюк, висока активність борщівника на світлі пов'язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин – фуранокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільш сильні опіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

Потрібно дуже добре слідкувати за дітками, застерігати берегтися від небезпечної рослини. Бо ж малеча, граючись, може через неуважність зачепити рослину, а наслідки будуть неприємними. Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов'язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води.  А уражене місце помастити пантенолом, декспантенолом або будь-яким іншим засобом від опіків, — наголосила Ірина Цимбалюк.

Додамо, що якщо ж знищуєте борщівник, пам'ятайте, що потрібно одягнути одяг, який буде максимально закритий. Має бути й закритого типу взуття. Також варто користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків, негайно звертайтеся до лікаря.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.