Для привабливості чи на шкоду – у центрі Тернополя вирізають великі липи

Опубліковано в Проблемне 20.06.2019

Від ранку у центрі Тернополя чути шум бензопили – це комунальники взялися реконструювати другу частину вулиці В’ячеслава Чорновола, що тягнеться від Театрального майдану до вул.. Коперника. Почали з лип.

Відповідно до проекту реконструкції вулиці та концепції комплексного озеленення Тернополя, передбачено висадження нових дерев, тому старих лип і почали позбуватися. Ділянку вулиці загородили сіткою, з під-якої уважні тернополяни можуть побачити купи щойно зрізаних гілок.

Тільки не всім містянам до вподоби дії комунальників. Люди незадоволені, що великих та здорових деревець позбавили життя.

— Липа – найкраще дерево для міста. Воно приносить користь, адже під кронами можна сховатися у спеку. До того ж улітку, коли цвіте липа – по місту шириться неймовірний запах. Навіть чула, що аромат квітів з цього дерева здатен добре заспокоювати нервову систему. Не розумію, для чого було нищити деревця, які роками росли тут, ховаючи людей від спеки та даючи містянам чим дихати. Аби в місті виросло одне таке дерево, потрібен не один десяток років. Для чого нищити зелень заради вигаданої краси. Є набагато важливіші галузі, які потребують вкладення з міського бюджету, аніж валяння дерев, — висловила обурення пересічна тернополянка Оксана М..

Обурені дописи містяни залишають і в соцмережах, наголошуючи, що зелені насадження можна було би залишити.

—  Зрізають під нуль. Я так розумію, відбувається реконструкція під пішохідну вулицю. Тільки що заважає вписати існуючі дерева в оновлення ? Чи у нас дуже багате на податки місто? Чи надзвичайно озеленене ? — зазначив Volodymyr Lisovyi.  

Тільки начальник управління житлово-комунального господарства міськради Олег Соколовський відкидає будь-які закиди з приводу необдуманої обрізки, адже на місці лип посадять червонолисті клени.

—  Є декілька псевдоекологів, які розводять паніку з приводу обрізки дерев. Не бачу причин для занепокоєння, адже містяни знають, наскільки вдало було оновлено першу частину вулиці Чорновола. Після завершення другого етапу реконструкції територія виглядатиме не менш привабливо. Ми висадимо нові дерева, яких буде набагато більше і які своїми кронами милуватимуть очі жителів. Також встановимо велодоріжки, що вулиця нагадуватиме європейську. В нас є ідея під назвою «червона туристична лінія міста", яку ми застосовуємо в ході реконструкції вулиць. А полягає у тому, що там встановлюють червону бруківку, висаджують червонолисті дерева та кущі,наголосив Олег Соколовський.

Начальник управління ЖКГ зазначив, що червона лінія з дерев тягнеться від залізничного вокзалу і до вулиці Чорновола, скверу Шевченка, вул.. Сагайдачного.   

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.