Версія для друку

На Тернопільщині кір не відступає, вже зареєстровано більше тисячі випадків

Опубліковано в Проблемне 08.02.2019

У порівнянні з минулим роком у Тернопільській області спостерігається ріст захворюваності на кір. Наразі він становить на 12,4 % більше випадків, аніж 2018-го року. Про це під час прес-конференції повідомили фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України.

За словами заступника директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Володимира Паничева, ситуація, яка наразі спостерігається з захворюваністю на кір, була прогнозованою.

– Ріст захворюваності на кір є прогнозованим у часі, адже ми передбачали, що з 2017-го року в області почнеться черговий підйом кількості випадків. Упродовж останніх років було вже чітко зрозуміло, що для кору сформувалась періодичність з проміжком у 5 років. Так, У 2017-му році ми зареєстрували 298 випадків кору. Минулоріч – 3659 випадків, а поточного року (станом на 6 лютого) ми зареєстрували 1021 випадок, з них – 573 людини госпіталізовано. Загалом у неблагополуччя втягнуто весь західний регіон. У Івано-Франківську, наприклад, ситуація ще гірша. Окрім заходу, кір активно поширюються і в Одесі та інших південних областях, – зазначив Володимир Паничев.

Як розповіли фахівці, наразі Тернопільщину охопив збудник вірусу кору  «Кембрідж 2009». Цей вірус попередніми роками циркулював у низці країн Європи. Саме звідти і прийшов до нас.

Важливим показником у цій ситуації, на думку Володимира Паничева, є колективний імунітет.

– Колективний імунітет – це сукупність індивідуальних імунітетів всього населення, яке проживає на певній території. Для кору, у зв’язку з високою контагінозністю,  є вимога, що рівень колективного імунітету має складати 98 %.  Тобто 98 % людей, що проживають на конкретній території, мають бути захищеними. У більшості випадків це – поствакцинальний імунітет, – пояснив заступника директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Також Володимир Паничев додав, що вакцинація проти кору розпочалась на Тернопільщині ще з 1968 року. У той час за два роки вдалось подолати всі проблеми з кором, які були по’вязані з високою смертністю.