Версія для друку

Холод – рятівник при забоях для мешканців Тернопілля

Опубліковано в Проблемне 22.12.2018

Забій — найпоширеніша травма, з якою стикається будь-яка людина, особливо взимку, коли на вулиці слизько. Саме тому тернополянам буде корисно знати, що варто робити, якщо випадково травмувалися.

Перша допомога при ударах відіграє важливу роль для успішного і швидкого одужання, знижуючи ризик ускладнень до мінімуму. Для того щоб уберегти себе і своїх близьких, необхідно адекватно оцінити ступінь та складність пошкодження.

Як повідомив тернопільський ортопед-травматолог Вадим Кравчук, першу медичну допомогу при ударах потрібно надавати відразу в момент травми.

—  На місці забою швидко з’являється набряк, синець.В результаті розриву крупних судин під шкірою утворюється скупчення крові. Тому щоби зупинити поширення гематоми, насамперед потрібно швидко покласти щось холодне на травмоване місце. Для цього може підійти будь-що: сніг, лід, крижана вода та інше. Також варто провести дезінфекцію рани, для того щоб туди не попали патогенні мікроорганізми. При забої перш за все необхідно забезпечити спокій пошкодженій ділянці тіла. До доби біль повинен минути. Якщо ж не вщухає, виникла припухлість – варто звернутися до лікаря,розповів лікар.

Варто зазначити, якщо ж мешканців Тернопілля спіткали серйозніші травми – вивихи, сильні удари і розтягнення, потрібно обов’язково відвідати травматолога. Якщо людина не може самостійно пересуватися чи втратили свідомість від больового шоку, то не можна залишати її одну. Необхідно знаходитися поруч, поки не приїде швидка допомога. Лікар ретельно огляне пошкоджену кінцівку і призначить подальше лікування.