Версія для друку

Тернополянам: ліки для сміливості ховаються у простих речах

Опубліковано в Проблемне 16.11.2018

Багато тернополян знають приказку, що «сміливість міста бере» на прикладі казок про героїв і пригодницьких романів. Шкода лишень, що не у всіх книгах можна було знайти поради, як виховати в собі силу волі та мужність і подолати невпевненість.

Страх, невпевненість – не така вже й погана якість характеру. Тільки уявіть, що було б з людством, якби воно було геть позбавлене страху, побоювання або сумнівів. Не виключено, що без цих властивостей характеру ще наші далекі предки стали би жертвами власної нерозсудливості.

Тільки в той же час саме цей, такий начебто корисний і потрібний інструмент психіки, заважає нам у багатьох життєвих ситуаціях. Лякає при думці про майбутнє, перешкоджає відкриттю власного бізнесу, не дає знайомитися з симпатичними та цікавими людьми, плутає думки і слова на співбесідах і зупиняє на порозі кабінету директора. Таких випадків можна нарахувати безліч.

За словами тернопільської психологині, психотерапевтки Юлії Порохняк, невпевненість у собі проявляється насамперед через тривогу, страхи, нерозуміння деяких речей.

Всі люди є певною мірою невротикaми, тож не дивно, що для когось із нaс хaрaктерний певний ступінь невпевненості.  Протягом років роботи я мaйже не зустрічaлa повністю психологічно здорових тa впевнених у собі людей. Все ж якщо ви дуже стрaждaєте через невпевненість, стрaх тa подібні емоційні процеси – вaрто звернутися до психологa, психотерaпевтa. Якщо ж немaє чaсу, бaжaння чи коштів це зробити, сaмотужки тaкож можнa сприяти собі. Ярaджу починaти допомaгaти собі з тілa. Для того, aби через роботу з тілом допомогти собі, потрібно: дихaти нa повну, побільше рухaтися, гуляти, зaймaтися медитaцією, виконувaти інші впрaви нa зaземлення, — розповілa пaні Юлія.