Інколи користь, а деколи нервові порушення – чому тернополянам краще не карати дітей?

Опубліковано в Проблемне 22.10.2018

Для кожного тернопільського тата й кожної мами їхня дитина краща за всіх. Тільки часто дитяча неслухняність доходить до межі і тоді вже просто не можна не вдатися до покарання.

Коли діти нечемні, батьки поводяться неоднаково: хтось буде вести довгі повчальні бесіди, позбавить чадо розваг. А інші не замислюючись шльопнуть по попі. Тільки дорослим варто розуміти, що не всі діти однакові. Для деяких навіть легкий удар з руки може завдати серйозну психічну травму, наслідки якої важко передбачити.

Як розповіла тернопільська дитяча практична психологиня  Наталія Греняк, чи варто дітей карати залежить насамперед від емоційної стійкості дитини.

Думаю, всі дорослі розуміють, що будь-яке фізичне насильство над малечею є неприпустиме. Якщо дитина вразлива, рукоприкладство може ще більш негативно позначитися на її психіці. фізичного насильства діти можуть ставати замкнутими, сором’язливими, можуть виникати неврози. У старшому віці така особистість може бути заляканою, невпевненою в собі. Якщо взяти до уваги нефізичні покарання, то в цьому випадку варто також зважати на нервову систему свого чада. Якщо одним дітям покарання йдуть на користь, то інші можуть це сприйняти як образу, ворожіть, ненависть, що спрямовується до них від дорослих. Залежно від того, наскільки емоційно вразлива дитина, нестійкі особистості легше вгамовувати любов’ю, словом, терпінням, зацікавленням, грою, переконанням, — наголосила психологиня.

Жінка підмітила, що до деяких дітей, замість покарання, корисно буде застосовувати прийом взаємообмін – ти-мені, я-тобі. Пані Наталія додала, що в якому разі не треба купувати дитину – краще йти на невеликі поступки. Це може бути обіцянка сходити з малечею в театр, зоопарк, в кінотеатр чи деінде.

Варто також пам’ятати, що нерідко дитині просто не вистачає нашої уваги, і вона підсвідомо намагається привернути увагу саме за допомогою поганої поведінки, малюк просто не знає інших способів. Не поспішайте карати дитину, в такій ситуації головне - не реагувати на витівки малюка. Усвідомивши марність своїх дій, вона, швидше за все, просто втратить всяке бажання бешкетувати. Раз немає глядачів, то немає і сенсу пустувати, порушуючи заборони.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.