Філологів забагато, фізкультурників – мало: у Тернополі розповіли про працевлаштування педагогів

Опубліковано в Проблемне 16.10.2018

Минулого року 50 % студентів тернопільського педуніверситету працевлаштувались за спеціальністю. І це найкращий показник серед закладів вищої освіти України. Про це розповіли під час експертного обговорення «Працевлаштування у школи Тернополя: стан і перспективи», що відбулося у Тернопільському прес-клубі сьогодні, 16 жовтня.

– На сьогодні важливим завданням для нас є допомога випускникам, які справді хочуть працювати вчителями. Для цього Центр моніторингу забезпечення якості освіти ТНПУ співпрацює з усіма роботодавцями. Ми цікавимося різноманітними варіантами, обдзвонюємо та надсилаємо листи. Коли до нашого університету звертається роботодавець і пропонує вакансію, ми намагаємось максимально поширити інформацію про неї. Так, інформуємо студентів через старост, розміщуємо вакансію на сайті ТНПУ, Facebook-сторінках, – розповів під час обговорення провідний фахівець Центру моніторингу забезпечення якості освіти Тернопільського національного педагогічного університету Андрій Лень.

Як зауважили учасники експертного обговорення, проблема у сфері педагогічних кадрів – це не завжди нестача вакансій, інколи це ще й їх надлишок. Відтак, Андрій Лень підкреслив, що минулого року в Тернополі було мало вчителів математики, інформатики, іноземної мови та педагогів початкових класів. Окрім цього, фахівці пояснили, що небажання випускників йти працювати у шкільні навчальні заклади насамперед пов’язане із низькою заробітною платою.

– Зарплата молодого вчителя зараз – взагалі не заробіток. Робота педагога оплачується залежно від тижневого навантаження, категорії, стажу, класного керівництва. Так, коли випускник педагогічного ЗВО приходить працювати до школи, то він не має стажу, та й бути класним керівником дирекція школи йому навряд дозволить. От і виходить така мізерна зарплата, – пояснив Андрій Лень.

За словами головного спеціаліста з питань кадрової роботи управління освіти і науки Тернопільської міської ради Наталії Вишинської, цьогоріч стати на облік в управління прийшло дуже мало випускників.

– Цього року тернопільські школи потребують вчителів фізкультури. Я обдзвонила 18 людей, які подали свої резюме, але усі мені одразу відмовляли. Казали, що вже знайшли роботу у приватних фірмах, а про шкільні навчальні заклади й мови немає. У той час філологів, наприклад, є надлишок, – наголосила Наталія Вишинська.

 Якщо ви бажаєте знайти роботу педагога, то фахівці радять залишати резюме і в управлінні освіти і науки ТМР, і в дирекціях шкіл.  

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.