АТОвці Тернопільщини більше не хочуть заходити в громадський транспорт як прохачі

Опубліковано в Актуально 18.08.2017

«Що то за посвідчення? Хто тобі його дав?», «А ми що вас всіх туди посилали воювати?», «Та ти ж баба, а баби не служать» – чого тільки не чують АТОвці Тернопільщини від водіїв, коли хочуть законно проїхати в громадському транспорті, користуючись наданими їм пільгами.

Ситуація з перевезенням захисників на Тернопіллі  дедалі більше загострюється. Деякі водії взагалі ніяк не реагують на закони та людські прохання. «Останньою краплею» у цій проблемі стала історія АТОшника Артема. Він розповів, що придбав на тернопільському автовокзалі пільговий квиток, вартість якого становила нуль гривень. Коли чоловік зайшов у автобус, водій просто вигнав його, бо так роздратувався, що Артем не заплатить грошей, які, ймовірно, пішли б водієві у кишеню. Натомість, набрав «стоячих» пасажирів, які не мали взагалі проїзного квитка. Коли чоловік звернувся до каси, у якій придбав квиток, то у відповідь від працівниці отримав лише: «Я нічого не знаю. Якщо хочете, то йдіть в ОДА і пишіть заяву».

У зв’язку з проханням АТОвців, голова ГО «Об’єднання бойових побратимів» Катерина Бойко ініціювала у Тернопільській обласній державній адміністрації круглий стіл за участі представників влади, учасників антитерористичної операції, журналістів та перевізників.

- Я впевнений, що не всі користуються цими пільгами. Багато хто вже вирішив це питання наявністю власного транспортного засобу. Що нам заважає зберегти нормальне людське ставлення до учасників АТО, якщо в Тернопільській області є 620 маршрутів?! Прикро, що потрібно стукати в голову кожного про те, що в країні війна, – сказав голова ТОДА Степан Барна. Також він додав, що має намір чітко вести «чорний» список перевізників, які зі зневагою ставляться до учасників антитерористичної операції.

Катерина Бойко розповіла, що їй досить часто доводиться чути скарги учасників бойових дій на водіїв громадського транспорту.

- Вже не раз чула від хлопців про випадки, коли водії злились та не хотіли впускати їх у автобус безкоштовно. Я хочу зняти цю соціальну напругу. Є різні люди – хтось адекватно реагує на такі суперечки, а хтось може і з кулаками накинутись один на одного. Я хочу, аби АТОвці почували себе в пошані, – зазначила пані Катерина.

За словами начальника департаменту соцзахисту ТОДА Вадима Боярського, у Тернопільській області налічується 8400 учасників бойових дій. З них – 4360 учасників АТО, 2000 миротворців та афганістанців, 2000 інвалідів та учасників Другої світової війни та 83 добровольці антитерористичної операції. З цієї кількості близько 2000 людей взагалі нікуди не їздять (переважно люди похилого віку). Близько 20 %  не користуються громадським транспортом, бо мають власний. Ще 10 % навіть не виймають свого посвідчення з кишені. Загалом залишається лише 4000 людей, які справді будуть користуватись пільгами перевезення. Виходячи з таких даних, влада вважає, що забезпечити безкоштовний проїзд учасникам бойових дій буде не так вже й складно.

 - Пільга – це зло. Пільга – це приниження людини. На сьогоднішній день правильно було б її монетизувати. Так, людині порахують певну кількість проїздів та видадуть або гроші, або якийсь квиток. Іншого шляху просто немає. Одні їздять, мов по свячену воду, а інші – майже ніколи не користуються послугами громадського транспорту. Поки не запровадимо монетизацію, в нас будуть постійні скандали. Ми так ніколи не дамо собі ради, – заявив депутат ВО «Свобода» Олександр Башта

Більшість присутніх підтримали пропозицію пана Олександра. Окрім цього, начальник управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства ТОДА Володимир Шашкін пообіцяв, що розішле на кожен вокзал список прізвищ добровольців АТО.

Користуючись нагодою, на засідання до Тернопільської обласної державної адміністрації приїхала колишня голова сільської ради села Клебанівка Підволочиського району Бас Галина. Жінка розповіла, що до її населеного пункту жоден громадський транспорт не їздить вже більше трьох тижнів. Село повністю «відрізано» і від району, і від області. Пенсіонери не мають де придбати ні ліків, ні продуктів харчування. Степан Барна пообіцяв, що це питання обов’язково вирішать.

Наразі невідомо, як швидко влада врегулює проблему з пільгами для учасників АТО. Залишається сподіватись, що тривале протистояння між захисниками та перевізниками все ж закінчиться.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.