Величне дійство, яке відбудеться в Україні вперше, пройде на Тернопільщині

Опубліковано в Актуально 16.09.2016

Запрошують усіх долучитися до події світового масштабу.

20-21 вересня 2016 року у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбудеться чергова зустріч делегатів 20 найбільших Марійських духовних центрів Європи.

Зарваниця, яка входить до 20 найбільших Марійських відпустових місць Європи та є постійним членом Марійського європейського зв'язку, цього року прийматиме високодостойних гостей та запрошує усіх вірних прибути на спільну молитву, яка запланована з цієї нагоди.

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) запрошує вірних долучитися до молитовних заходів та через посередництво Зарваницької Матері Божої отримати благословення:

«Кожного року ректори європейських Марійських центрів збираються в одній із країн, щоб пізнати її релігійні традиції, культуру, церковне мистецтво, щоб потім у своїх країнах розповідати про побачене і пережите. Цього року Зарваниця має честь приймати представників з таких країн Європи: Франція, Польща, Ірландія, Словаччина, Угорщина, Англія, Румунія, Швейцарія, Латвія.

Така подія відбувається вперше в Україні і має важливе значення для нашої Церкви і народу, адже у спільній молитві за Україну поєднаються представники цілої Європи і, повернувшись додому, вони будуть не тільки розповідати про Україну, але й в кожному Марійському центрі буде лунати молитва до Пресвятої Богородиці за Україну.

То ж звертаюся до вас, дорогі брати і сестри, із запрошенням на спільну молитву до Зарваниці ввечері, 20 вересня, в Навечір’я Різдва Пресвятої Богородиці на Архиєрейську Божественну Літургію (початок о 19.30) та в сам празник Різдва, 21 вересня (9.00) на Архиєрейську Божественну Літургію. Ми, з Божої ласки, отримаємо нагоду, коли Європа об'єднається із нами у молитві за Україну».

прес-служба архиєпархїі

 

Європейський Марійський Зв’язок Зарваниця 19 – 22 вересня 2016 р.Б.

Тема: «Почитання Богородиці в традиції Української Церкви»

Богородиця – «двері милосердя» для кожного віруючого

Програма зустрічі

19 вересня 2016 понеділок

до 18.30  приїзд у Зарваницю та поселення

19.00  Вечірня (Собор Зарваницької Матері Божої)

19.30  Вечеря (привітання Митрополита Василія Семенюка)

20 вересня 2016 вівторок

8.00  Час I

9.30  Відкриття конференції

  • Привітальне слово від Патріарха Святослава
  • Привітальне слово – Владика Теодор Мартинюк
  • Короткий фільм-презентація про Зарваницю

10.00  1. Доповідь: о. д-р Іван Січкарик – Почитання Богородиці. Біблійно-літургічний аспект

2. Доповідь: о. д-р Віталій Козак – Почитання Богородиці. Історичний огляд

Питання, обговорення

11.45  3. Доповідь: Владика Теодор Мартинюк – Почитання Богородиці – духовний аспект

Питання, обговорення

14.00  Початок представлення доповідей ректорів святих місць

16.00  Відвідання (екскурсія) Марійського Духовного Центру «Зарваниця»

19.30  Архиєрейська Божественна Літургія (Каплиця біля парафіяльної церкви)

20.30  Участь у процесійному поході зі свічками і Молебень до Пресвятої Богородиці. Панахида

21     вересня 2016 середа

9.00  Архиєрейська Божественна Літургія (Собор Зарваницької Матері Божої)

11.30  Продовження представлення ректорів святих місць

           Підсумок зустрічі

14.00  Поїздка в м. Тернопіль

  • Зупинка в с. Заздрість – відвідання музейного комплексу Патріарха Йосифа Сліпого
  • Екскурсія в м. Тернопіль

Повернення до Зарваниці

22     вересня 2016 четвер

7.30  Божественна Літургія (Підземна церква «Пресвятої Тройці»). Від’їзд

 

Довідка:

Aсоціація «Європейський Марійський Зв’язок» була утворена в 2003 році з ініціативи та благословення святого Івана Павла IIпапи Римського та має апробацію і підтримку Апостольської Столиці (Ватикану). До цієї асоціації входять 20 Марійських католицьких сантуаріїв з Європи згідно загального принципу один сантуарій від держави:

  1. Німеччина – Альтеттінг
  2. Бельгія – Бану 
  3. Словенія – Бреже
  4. Румунія – Чіксомльо
  5. Польща – Ченстохова
  6. Швейцарія – Айнзідельн
  7. Португалія – Фатіма
  8. Гібралтар
  9. Ірландія – Нок
  10. Словакія – Левоча
  11. Італія – Лорето
  12. Франція – Люрд
  13. Угорщина – Маріяповч
  14. Австрія – Маріяцель –
  15. Хорватія – Марія-Бистріца
  16. Мальта – Мелеха
  17. Литва – Вільнюс
  18. Англія – Валсінгам
  19. Іспанія – Сарагоса
  20. Україна – Зарваниця

Настоятелі Святих Місць, які належать до Aсоціації, зустрічаються кожного року в одному із вищезгаданих центрів для того, щоб ділитися досвідом, і насамперед, щоб мати можливість в кращий спосіб розуміти потреби мільйонів паломників і відвідувачів, які часто приходять в ці Святі Місця.

Хоча Україна поки-що знаходиться на шляху своєї європейської інтеграції і не є в складі держав Європейського Союзу, проте Зарваниця вже входить в асоціацію 20 Марійських Духовних Центрів Європи. Для нас усіх це є велика честь, а також можливість презентувати Україну, нашу духовність в Європі.

Є важливо якнайкраще і на високому рівні зустріти ректорів сантуаріїв, щоб вони отримали позитивне враження про нашу державу, тому що пізніше вони будуть ділитись враженнями з іншими людьми, розповідати про Україну в Європі. І таким чином ця зустріч зможе подати добрі плоди для нашого народу, представляючи його в Європейському Союзі на рівні духовному, культурному і політичному.

Від часу створення Асоціації вже відбулись зустрічі в таких державах:

  • 2003 – Люрд, Франція
  • 2004 – Фатіма, Португалія
  • 2005 – Маріяповч, Угорщина
  • 2006 – Нок, Ірландія
  • 2007 – Вільнюс, Литва
  • 2008 – Сарагоса, Іспанія
  • 2009 – Ченстохова, Польща
  • 2010 – Гібралтар
  • 2011 – Валсінгам, Англія
  • 2012 – Рим, Італія
  • 2013 – Мелеха, Мальта
  • 2014 – Чіксомльо, Румунія
  • 2015 – Ченткут, Угорщина

Завжди ректори сантуаріїв мають зустрічі як з місцевим духовенством так і з представниками влади: губернатор, мер міста, посол, у випадку Гібралтару з прем’єр міністром, в Іспанії – з королевою Іспанії.

Ректори Святих Місць, які належать до Aсоціації, зустрічаються кожного року в одній із країн для того, щоб пізнати її релігійні традиції, культуру, церковне мистецтво, щоб потім у своїх країнах розповідати про побачене і пережите. Також вони діляться досвідом служіння і це дає можливість в кращий спосіб розуміти потреби мільйонів паломників і відвідувачів, які приходять в ці Святі Місця.

Цього року у датах з 19 по 22 вересня Зарваниця має честь приймати представників марійських центрів з таких країн Європи: Франція, Англія, Польща, Ірландія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Швейцарія, Латвія. Така подія відбувається вперше в Україні і має важливе значення для суспільно-духовного життя Церкви і народу, адже у спільній молитві за Україну поєднаються представники цілої Європи і повернувшись додому вони будуть не тільки розповідати про Україну, але й в кожному марійному центрі буде лунати молитва до Пресвятої Богородиці за Україну.

Є важливо якнайкраще і на високому рівні зустріти ректорів сантуаріїв, щоб вони отримали позитивне враження про нашу державу, тому що пізніше у своїх країнах вони будуть ділитись пережитим з іншими людьми, розповідати про Україну в Європі. Ця зустріч таким чином зможе подати добрі плоди для нашого народу, представляючи його в правдивому світлі в Європейському Союзі на рівні духовному, культурному і політичному.

На даний час велике число українців виїхало закордон у пошуках праці, тому вони досить часто звертаються до різних церковних інституцій з проханням про допомогу та підтримку. Ректори цих святих місць у своїх державах можуть багато зробили як на рівні духовному так і культурному, і соціальному, щоб підтримувати українські громади.

Проведення XIV Конгресу «European Marian Network» у Зарваниці допоможе підняти на ще більший рівень імідж України як миролюбивої держави, де проживає працьовитий народ, який прагне реалізувати у своєму житті правдиві духовно-моральні цінності і, власне, в такий спосіб ця зустріч зможе виконати ще й свою міжнародно-дипломатичну місію.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.