Батькам з Тернопільщини почнуть відшкодовувати витрати на няню

Опубліковано в Актуально 18.02.2019

На території Тернопільської області вже починає працювати урядова ініціатива «Муніципальна няня», метою якої є надання соціальної допомоги сім’ям, в яких народжуються діти.

Про деталі впровадження програми та її особливості на брифінгу у Тернопільській облдержадміністрації розповіли голова ТОДА Степан Барна та директор департаменту соціального захисту Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

– Приблизно 30 тисяч сімей на Тернопільщині отримують допомогу при народженні дітей, а це означає, що ці всі родин можуть скористатися урядовою ініціативою «Муніципальна няня». Так, вони матимуть можливість у 2019 році додатково отримати 1626 гривень до тих 860, які їм щомісяця нараховують після народження дитини. Незалежно від того, чи працює мама, чи перебуває у декретній відпустці, держава надаватиме цю виплату помісячно, допоки дитині не виповниться 3 роки, пояснив Степан Барна.  

Як розповів Вадим Боярський, проект «Муніципальна няня» дасть змогу доглядальницям дітей офіційно працювати, інвестувати у свій страховий стаж для призначення та одержання пенсії за віком.

– 1626 гривень – це рівень прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Ми розуміємо, що це не надто велика сума, бо послуги няні зараз вартують набагато дорожче, але на сьогодні майже 100 % людей, які доглядають дітей, працюють в тіні. Вони не оформлені офіційно, відповідно стаж не нараховується, знижується відповідальність доглядальниці стосовно сім’ї. Так, якщо виникнуть якісь проблеми, батьки не зможуть висловити няні претензії. Окрім цього, законодавство не забороняє, аби одна няня надавала послуги декільком сім’ям, але це має бути узгоджено на договірній основі з кожною сім’єю окремо, – додав Вадим Боярський.

Як отримати відшкодування від держави на послуги няні

  1. Самостійно обрати няню;
  2. Укласти офіційний договір, який не передбачає нотаріального завірення;
  3. Подати документи в управління соціального захисту (заява, копія договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копія сторінок паспорту мами або тата, документи про оплату послуг няні).

 Фото: з відкритих джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.