На 100 км менше: в Тернополі планують ремонт дороги на Яремче

Опубліковано в Історія тижня 17.09.2018

Дві важливі магістралі державного значення М-12 Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам’янка та обхід Тернополя Р-41 є частинами транснаціонального коридору Go Highway. На першому автошляху нещодавно завершили поточний середній ремонт, роботи на другому – ще тривають. Саме тому на них нещодавно побував в.о. начальника Державного агентства  автомобільних доріг України Славомір Новак, який проінспектував якість та хід ремонтних робіт.

Тернопільщина у ТОП-5

Загалом, керівник Укравтодору відзначив, що наш регіон входить у п’ятірку кращих областей щодо освоєння коштів та рівня проведення ремонтів доріг.

- Що стосується виконання робіт, хочу сказати, що Тернопільська область є однією з п’яти найкращих областей. Рівень виконання на сьогоднішній день тут складає 87%. Це дуже гарний показник. По всій країні маємо середній рівень виконання робіт 67%. Але навіть 67% - це також дуже добра цифра. Ще два роки тому було всього 14%. В 2017 – показник досяг 34%, а вже цього року ми вийшли на таку цифру. Середній рівень виконання робіт в Європі на цю частину будівельного сезону складає 70%. Тобто можна сказати, що за два роки ми досягли європейського рівня. А Тернопільщина – навіть перегнала, - поділився Славомір Новак.

В.о. начальника Укравтодору також наголосив й на тому, що вже наступного року рівень фінансування дорожньої галузі в країні зросте, а на області спрямують близько 17-ти мільярдів гривень.

- Я дуже радий, що нещодавно на засіданні Кабінету Міністрів України Прем’єр Володимир Гройсман сказав, що матимемо більший рівень фінансування. Як ви знаєте, згідно закону про дорожній фонд, рівень фінансування в наступному році зростає до 75-ти відсотків надходжень з акцизів. В цьому році є 50%. Тобто рівень зростання є потужним. Тому плануємо масштабні серйозні роботи і в наступному році. Зростає також субвенція на ремонт місцевих доріг. В цьому році 11 мільярдів гривень по всій Україні, в наступному – 17. Цього року в Тернопільській області виділили 312 мільйонів, в наступному році – близько 500 мільйонів гривень, - зауважив Славомір Новак.

Ремонтні роботи оплачуються після перевірок

Головний дорожник країни також розповів і про те, як в Україні контролюють та перевіряють якісь проведених ремонтів на автошляхах.

- По-перше, ми створюємо нову систему контролю якості. Маємо централізовану установу, яка підпорядкована безпосередньо керівництву Укравтодору. Ми підписали договір з цією установою на цей рік вартістю в 30 мільйонів гривень. Завдяки цьому контрактові вони купують необхідну техніку для перевірок. Якість робіт перевіряється коли вони ще ведуться, а потім ще раз – по їхньому завершенню. Лише згідно мого наказу можна прийняти роботи на баланс, а оплатити їх – лише після завершення перевірки. Таким чином намагаємось покращити ситуацію з контролем якості. Також є ще один рівень контролю якості виконаних робіт – обласний. Місцевий САД заключає договори з різними експертами щодо контролю якості. Ще є рівень громадськості, якій я вдячний за всі звернення до нас щодо стану доріг чи якості робіт. Тому що недоліки – нормальне явище кожного майданчика, кожного проекту. Необхідно ці недоліки виправляти вчасно в рамках гарантій, в рамках відповідальності підрядника, - зазначив Славомір Новак.

Також чиновник додав, що згідно наказу з цього року всі контракти, які були підписані службами автомобільних доріг по Україні, мають обов’язкову гарантію на середні ремонти - мінімум 5 років, а на капітальні – мінімум 10. Це означає, що впродовж цього часу кожен підрядчик повністю відповідає за дорогу та в разі чого зобов’язаний виправити недоліки.

Тернопіль-Рівне, далі – «південний напрямок»

В той самий час, цього року в порівнянні з 2015 фінансування ремонту доріг державного значення на Тернопільщині зросло більш ніж на мільярд гривень. Таку інформацію надав голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

- Ті зміни, котрі в нас відбулися впродовж декількох років з точки зору фінансування і реалізації проектів з будівництва і ремонту доріг - просто неспівмірні. Якщо в 2015 році ми починали із капіталовкладень на поточний та середній ремонти в Тернопільській області в межах 120 мільйонів гривень, то цього року ми вийшли на 1 мільярд 270 мільйонів гривень. Це державні дороги, - пояснив Степан Барна та продовжив. - Ми сьогодні прагнемо завершити реалізацію проекту дороги М-19 в розрізі Тернопільської області, Тернополя і Рівного. У нас ще залишилась протяжність в межах 20-ти кілометрів – від Вишнівця до Білокриниці. Ми очікуємо, що матимемо можливість реалізувати цей проект вже в цьому році та в такий спосіб з’єднаємо Тернопіль із Рівним. Це буде вже другим обласним центром, який ми об’єднаємо в межах стратегії добрих доріг міста Тернополя. Для нас також важлива робота і в південному напрямку. Ми говоримо про проект Тернопіль-Франківськ, який дасть можливість скоротити протяжність дороги від Києва до Яремче щонайменше на 100 кілометрів.

1 кілометр середнього ремонту на Тернопіллі = 13 мільйонів

Про кілометри, як розповів Славомір Новак 1 кілометр відновленої дороги, якщо це середній ремонт, обходиться державі в середньому в 14-15 мільйонів гривень. Якщо це капітальний ремонт, вартість зростає до 20-22 мільйонів. На Тернопільщині ж середній ремонт автошляху обходиться дещо дешевше:

- Якщо ми візьмемо ширину проїжджої частини 9 метрів і стандартну конструкцію з регенерації з двома шарами асфальтобетону, це десь буде в районі 13-13,5 млн гривень на кілометр, - прокоментував начальник Тернопільської Служби автомобільних доріг Богдан Юлик.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.