Версія для друку

«Собака – це не кінь, щоби їсти зернові», — поради тернополянам від зоопсихолога чим годувати собак

Опубліковано в Історія тижня 11.09.2018

Жителям Тернопільщини важливо знати, чим можна годувати собаку, адже неправильна дієта може серйозно зашкодити вашому чотирилапому та стає причиною загибелі вихованця.

Тож пам’ятайте, що якщо люди можуть вживати в їжу величезну кількість різних продуктів і отримувати від цього задоволення, то організм собаки відрізняється від їхнього. І ті продукти, які безпечні для нас, можуть нашкодити домашньому вихованцеві.

Як розповів тернопільський зоопсихолог Сергій Клочко, якщо ви не впевнені в безпеці якогось продукту, не давайте його своєму собаці.

 Собаки можуть їсти і гнилу, несвіжу їжу. Сьогодні спостерігаю, що багато людей, які займаються собаками, в багатьох речах помиляються щодо того, який раціон визначити для тварини. Цікаво, що коли наших ветеринарів учать складати раціон для собак (враховуючи кількість калорій) , їм дають інформацію, якою користувалися ще в 30-х роках 20 століття. Зокрема, в багатьох книжках з цього періоду йдеться, що однією з основних харчових продуктів, призначених для собак, є каша. Я не розумію, як таке можна твердити, адже собака – це не кінь, щоб їсти зернові, — повідомив пан Сергій.

Чоловік наголосив, що у тварин і людей різні системи травлення. І те, що для людини - смакота, для вихованця нехай і ласа, але небезпечна отрута. При цьому деякі продукти отруюють вихованця відразу, а іншими він може харчуватися довгий час і така їжа за деякий період негативно відіб’ється на здоров’ї тварини. За словами чоловіка, собака, виходячи з її фізіології, повинна отримувати продукти тваринного походження.

До продуктів тваринного походження належить: м'ясо, сир із жовтком без білка, рубець, інколи сира риба. Вся інша їжа – від лукавого. Є також токсичні продукти, які зашкодять вашому улюбленцю і він навіть може отруїтися. Це – солодощі: цукерки, шоколад, печиво та інше. Ви повинні думати логічно: у дикій природі вовки, шакали ж не харчуються солодощами, кашами. Звичайно, собака на 15% краще перетравлює вуглеводи, аніж вовк, проте вона не може ними харчуватися, — наголосив Сергій Клочко.

Тернопільський зоопсихолог зазначив, що якщо вашому собаці стало погано від якоїсь їжі - краще одразу звертайтеся до ветеринара.