Тернопільська психотерапевтка розповіла, як музика виліковує душу і тіло

Опубліковано в Історія тижня 31.08.2018

Немало тернополян знають, що музика може заспокоїти або, навпаки, роздратувати, розвеселити чи примусити плакати. Тільки не всі містяни чули, що музика може замість таблетки допомагати від головного болю, зайвої ваги, неврозів або безсоння.

Музикотерапія, або лікування музикою, має досить довгу історію застосування і особливо хороші результати дає при лікуванні нервових захворювань, для зняття стресу. Існує два основних види музикотерапії. Перший - активна, при якій людина сама бере участь в процесі створення музики за допомогою музичних інструментів або співу. Другий вид - пасивна, коли людина слухає музичну програму, спрямовану на усунення певних проблем.

За словами тернопільської практикуючої психологині, психотерапевтки, оргконсультантки Ольги Томченко, особливо корисною як для дорослих, так і дітей є класична музика, яка лікує і душу, і тіло.

—   Багато науковців у свої часи говорили про те, що музика може поділятися на кольорову гаму, де кожна мелодія відповідає певному відтінку. Наприклад, якщо якийсь один колір можна розбити на спектр кольорів, то їх можна накладати і в музиці. При цьому правило «золотого січення», яке працює на малюнку, має застосування в музиці, особливо класичній. Ідея поєднання музики і кольору захоплювала митців багатьох країн світу. Різні установки, що поєднують музику і колір, наприклад, демонструвалися американським кінорежисером Діснеєм, Віденським інститутом психології тощо, —  розповіла Ольга Томченко.

Психотерапевтка підмітила, що музика впливає на вироблення гормонів, які пов'язані з емоційними реакціями, наприклад з відчуттям радості і тривоги, проявом відваги, мужності. Саме тому часто практикується використання в комплексно-санаторному лікуванні психотерапії з елементами музики, яка значно покращує самопочуття хворих на неврози, депресії, розлади сну.

—   Всяка музика має добрий вплив на людину,  Вона дійсно здатна підняти настрій, а також пробуджує, підтримує резонанс нашої душі. Не даремно кажуть, що психотерапія – це і є музика, тому вона сприяє розслабленню. Якщо основні органи – слух, зір допомагають нам зосереджуватися на реальних предметах, явищах, аби ми не «літали у хмаринках», то музика допомагає нам більше зануритися в себе. Завдяки приємній мелодії ми резонуємо тонкими струнами своєї душі, — зауважила жінка.

Пані Ольга підмітила, що спокійна музика допомагає організму справитися зі стресом, адже під час її прослуховування зменшується вироблення гормонів стресу – таких, як кортизол і адреналін. Також тиха спокійна мелодія знижує кількість серцевих скорочень. При її прослуховуванні дихання людини стає глибшим і рівнішим, тому тиху музику особливо корисно слухати гіпертонікам.

 

Фото - з відкритих джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.