Архітектура, квіти, вишивка цвітуть на прикрасах тернопільської майстрині (фото)

Опубліковано в Історія тижня 08.06.2018

Майстриня народної творчості художнього бісероплетіння Неля Чухрай своїми руками під музику виготовляє неповторні гердани, браслети. На її плетених роботах можна побачити неабиякої краси троянди, вишивку, Острівець закоханих і навіть пам’ятник Соломії Крушельницькій.

— Скільки часу ви займаєтеся виготовленням виробів із бісеру?

— Плетінням виробів з бісеру займаюсь відносно недавно. Близько 3-х років. Колись придбала станок. Пробувала працювати на ньому, але не вийшло. Тому відклала роботу на якийсь час. Згодом повернулась до заняття. Спробувала ще раз. І таким чином на світ з'явився спочатку один браслет, згодом інший, потім почала створювати гердани та інші прикраси з бісеру. Я починала із в'язання гачком, потім була вишивка, в'язання на спицях, валяння... Зрештою, останній рік зосереджена більше на роботах з бісеру.

— Мабуть, у ваших роботах переважає якась конкретна тематика чи щоразу передаєте на вироби щось нове і незвичайне?

— В основному працюю з незвичними візерунками. Люблю гердани-картини. Раніше використовувала вже створені кимось схеми до таких прикрас. Зараз все частіше проектую такі схеми сама, тому в доробку є багато авторських прикрас.

— Для повноцінної роботи які основні засоби, інструменти вам потрібні?

Якщо говорити про гердани, то звісно потрібен бісер, нитки та станок, за допомогою якого буде "народжуватись" прикраса. В деяких випадках використовую намистини. Якщо виготовляю браслети, то застосовую ще й металеву фурнітуру.

— В найкращі свої роботи ви вклали немало натхнення. Робота над герданами та браслетами для вас більше, аніж захоплення?

— Так, бісероплетіння на станку – це відпочинок, це перезавантаження, це енергія, це пристрасть... Звісно моя енергетика передається на виріб. Саме тому я працюю в основному пізно ввечері і під музику. Не можу без неї творити. У ті хвилини, коли телефон мовчить і в дім ніхто не заходить, твориться найбільше та найкраще.

— А скільки приблизно часу вам потрібно, аби виготовити ту чи іншу прикрасу?

Є прикраси, над якими я працюю місяць, а є такі, що створюються за годинку. Праця над кожним виробом не є важкою, адже вона є улюбленою.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 Катерина Шаблій
Від чого залежить комфорт дитини під час квартирного переїзду?
Зміна місця проживання — випробування не з легких. Якщо в сім'ї є діти, крім клопоту…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.